Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ

Ανακοινώσεις

Α’ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς Ελευσίνα

ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2105561490

ΦΑΞ: 2105561490

Email:[email protected]

Ελευσίνα 01/04/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.

Το Υπουργείο Παιδείας

καλεί όλα Γυμνάσια της χώρας να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση αναφέρει:

«Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.

Στην A΄ φάση καλούνται οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) των Γυμνασίων της χώρας, στο πλαίσιο του μαθήματός τους, να διενεργήσουν τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης έως 31/3/2013, σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες οδηγίες και να καταγράψουν σε έντυπα τα αποτελέσματα. …………………………..

Στη B΄ φάση η οποία θα διαρκέσει από 1/4/2013 έως 31/5/2013, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α΄ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται μονοσέλιδη Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων. ………. Η B΄ φάση του προγράμματος θα διεξαχθεί στα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων

Οφείλουμε να επισημάνουμε και να ρωτήσουμε

Ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας-προγράμματος;

Γιατί για κάθε έρευνα πρέπει να γνωρίζουμε από ποιον γίνεται, από ποιον χρηματοδοτείται, το λόγο για τον οποίο γίνεται, τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων κ.λπ. Δεν αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό. Το υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα της οποίας ζητά τη συμμετοχή για όλα τα παραπάνω, με απόλυτη διαφάνεια, όπως επίσης και τους γονείς των μαθητών. Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη (καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών), και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

Από τα αντίστοιχα προγράμματα που εκπονήθηκαν στο παρελθόν επισημαίνουμε ότι:

Ποτέ δεν είχαμε επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Παιδείας για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο.

Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα ότι ... «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!

Τώρα μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς !!! Την ώρα που μαθητές μας λιγοθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνουν τα Μνημόνια και οι εκφραστές τους, μας υπόσχονται προσωπικό delivery υπηρεσιών !!! Ποιον κοροϊδεύουν ; Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για όλη την έρευνα, που θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της ; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει ;

Ο καθηγητής του Χαροκόπειου που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους», σύμφωνα με καταχωρήσεις στο διαδίκτυο. Αλήθεια ποια είναι όλη η επιστημονική ομάδα και γιατί εμφανίζεται μόνο ο υπεύθυνος; Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Η διεξαγωγή της έρευνας προϋποθέτει αυστηρά τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Τι θα γίνει στη βέβαιη περίπτωση που δεν θα είναι καθολική η ανταπόκριση των γονέων; Ποιος παίρνει την ευθύνη και με ποιο δικαίωμα ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να εγκαταλείψει όσα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν και να απασχολείται με την μέτρηση των άλλων;

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.

Καλούμε άμεσα:

Το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση την στιγμή μάλιστα που και οι σχολικοί σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής έχουν εναντιωθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.

Καλούμε τους Εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ζητήσουν απ’ τους γονείς να μην επιτρέψουν να διεξαχθεί αυτό το πρόγραμμα.

Καλούμε την ΟΛΜΕ έστω και τώρα να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

Tags: Α ΕΛΜΕ Δυτ. ΑττικήςΕΥ ΖΗΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα