Γιατί οι ΠΑΣΟΚογενείς «φοβίζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη εδώ και καιρό, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν επαφές, έπαιρναν τηλέφωνα και οργάνωναν τη δική τους εκλογική και πολιτική βάση. Από προχθές, οι «ΠΑΣΟΚογενείς» έχουν τη δική τους τάση και, άρα, αν και διαψεύδουν διαρρήδην ότι θα λειτουργήσουν ως «κόμμα μες στο κόμμα», είναι σαφές ότι η «σοσιαλιστική τάση» αποτελεί ένα όχημα για την αύξηση της πολιτικής επιρροής τους.

Νέα δεδομένα

Η λειτουργία της νέας τάσης αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών στελεχών, να δημιουργήσει νέα

δεδομένα στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό, σε πολλές τοπικές οργανώσεις του κόμματος, οι τοπικοί επικεφαλής αρνούνταν ή απέφευγαν να εγγράψουν πρώην μέλη ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρά τα -επίμονα, πολλές φορές- αιτήματα που δέχονταν. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως στο Ηράκλειο της Κρήτης δημιουργήθηκε αναταραχή, όταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έφερε στην Νομαρχιακή Οργάνωση… δεκάδες πολιτικούς φίλους και ψηφοφόρους του, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα τους πάρει την οργάνωση». Ωστόσο, τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλά στελέχη που ανήκουν στους «ΠΑΣΟΚογενείς» έχουν πολλούς πολιτικούς φίλους και ψηφοφόρους (ο Αλέξης Μητρόπουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Β’ Αθηνών, αλλά και στο Αγρίνιο, ο Αντώνης Κοτσακάς στη Χίο, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο Ηράκλειο κ.α.) και πλέον, οι εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να γίνουν… μέσω τάσης. Δηλαδή, όσοι πρώην «ΠΑΣΟΚοι» είχαν συναντήσει την άρνηση τοπικών στελεχών να λάβουν κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν πλέον να την αποκτήσουν δια… της τεθλασμένης -δηλώνοντας, δηλαδή, ότι είναι μέλη της «σοσιαλιστικής τάσης». Η πρόσβαση οπαδών, φίλων και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αλλάξει τη σύσταση της βάσης του κόμματος και, όπως φέρονται να εκτιμούν οι «ΠΑΣΟΚογενείς» στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αυτό θα φανεί και στις επόμενες εσωκομματικές αρχαιρεσίες, όποτε κι αν είναι αυτές και σε ό,τι κι αν αφορούν.

Άνοιγμα στο Κέντρο

Συν τοις άλλοις, η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν βλέπει αρνητικά την ίδρυση της «σοσιαλιστικής τάσης» για έναν μείζονα λόγο: επειδή πολλά στελέχη της μπορούν να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως στο πολιτικό Κέντρο, αλλά και στον πατριωτικό χώρο. Ενδεικτική ήταν η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -και πρώην συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ και της ΟΤΟΕ- Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος χαρακτήρισε την «σοσιαλιστική τάση» ως «πατριωτική» και επισήμανε, μάλιστα πως «δεν θα χαρίσουμε τον πατριωτισμό στους πατριδοκάπηλους». Μ’ άλλα λόγια, στα ανώτατα κλιμάκια της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κινητικότητα των «ΠΑΣΟΚογενών» μπορεί να ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε πλουραλιστικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Βεβαίως, αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβάται, μένει να φανεί πώς θα εκλάβουν την κινητικότητα των «ΠΑΣΟΚογενών» τα κατώτερα κλιμάκια, αλλά και οι υπόλοιπες τάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα