“Όχι” σε νέα παράταση, λόγω… τρόικας

Την Τρόικα επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών για να απορρίψει τα αιτήματα νέας παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στρέφοντας παράλληλα την προσοχή του στο μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε θα πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ για τα έτη 2011- 2012, προκειμένου μην ανατραπεί ο σχεδιασμός των εσόδων.

Υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν εμπρόθεσμα έως

τις 8 το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό και θα αποδέχεται τις εκπρόθεσμες δηλώσεις αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπολογιστούν οι αποδείξεις για την κάλυψη αφορολογήτου κάτι που συνεπάγεται επιπλέον φόρο 10%, δεν θα υπολογιστούν οι όποιες δαπάνες για μείωση φόρου, ενώ προβλέπεται και πρόσθετος φόρος 1% για τις χρεωστικές δηλώσεις και 117 ευρώ για πιστωτικές ή μηδενικές δηλώσεις.

Ακόμα και αυτοί που έχουν υποβάλει δήλωση δεν έχουν ξεμπερδέψει, πάντως, με την εφορία, καθώς διενεργούνται έλεγχοι με βάση κριτήρια κινδύνου φοροαποφυγής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 είναι αυτοί που θα περάσουν από τις εφορίες έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν οι δαπάνες για ενοίκια, ιατρικά, δίδακτρα, στεγαστικά δάνεια, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στις αποδείξεις (κωδικός 049). Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσουν και έλεγχοι σε επιτηδευματίες- επιχειρήσεις για τις επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, πάντως, ότι η ταχύτητα επιστροφής φόρων δεν είναι η αναμενόμενη.

Με τη συμπλήρωση του 7μήνου έχουν επιστραφεί 663 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό προγραμματισμό για το τρέχον έτος, ενώ βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 120 ημέρες, 4.816 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα συρτάρια των εφοριών αιτήσεις επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας άνω του 1 δισ ευρώ.

Παράλληλα, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή του Ε9, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα αναλυτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών που να αφορά σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα τα οποία έχουν ή δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται παράταση 4-5 ημερών στην καταληκτική προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή από όσους είχαν μεταβολή περιουσιακής κατάστασης το 2012, όπως επίσης υποχρεωτικός ο έλεγχος, η τροποποίηση και η συμπλήρωση στοιχείων από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι, για τα τακτοποιημένα κτίσματα με το νόμο Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να γίνεται δήλωση της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου από το επόμενο έτος της τακτοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα