Κόντρα για την «αρπαγή» της δημόσιας περιουσίας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συγκεκριμένη «ιδέα» φαίνεται πως έχει πέσει για τα καλά στους κόλπους των δανειστών, ως μία από τις προτάσεις κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα είχε την περασμένη Κυριακή και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, λέει πολλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες. Μάλιστα, η κυβερνητική σιωπή συνεχίστηκε και χθες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ

«σήκωσε» το θέμα και, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Πάνου Σκουρλέτη, ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την ταυτόσημη σχεδόν πρόταση των Γερμανών Βιομηχάνων.

«Αρπαγή» περιουσίας

Βάσει του δημοσιεύματος των Financial Times, ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει στους δανειστές να τιτλοποιηθούν ακίνητα και «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 20 δισ. ευρώ και να μεταβιβαστούν σε εταιρεία Holding, η οποία θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο. Να περάσει, δηλαδή, στα χέρια των δανειστών ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας, χωρίς στη συνέχεια η κυβέρνηση να έχει δικαίωμα να ελέγξει ούτε σε ποιους θα πουληθεί, ούτε το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας υπογράφεται από τους δημοσιογράφους Πίτερ Σπίγκελ και Κέβιν Χόουπ και σ’ αυτό αναλύεται η ιδέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας από ξένους ειδικούς και τεχνοκράτες και όχι από Έλληνες.

Στα όπλα

Το νέο δημοσίευμα που αναφέρεται στην «ιδέα» του ESM αναμένεται να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν οι επιτελείς του, έχει εδώ και καιρό υπογραμμίσει τον κίνδυνο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα νέο σχέδιο τύπου Treuhand -πρόκειται για την εταιρεία που ανέλαβε να εκποιήσει την δημόσια περιουσία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, από χθες η Κουμουνδούρου έχει ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση, με αφορμή την πρόταση των Γερμανών Βιομηχάνων για υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. «Η κυβέρνηση, που δεν χάνει ευκαιρία καθημερινά να επιδίδεται σε κενές περιεχομένου επικοινωνιακές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ , δεν αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί απέναντι στην πρωτοφανή και προκλητική δήλωση του επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων, να υποθηκευτεί μέρος της δημόσιας περιουσίας και να περάσει υπό τον έλεγχο του Μηχανισμού Στήριξης ESM, αναλαμβάνοντας την εκποίηση του», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για μία «κατάπτυστη πρόταση που, πέρα των ολέθριων επιπτώσεων της για την οικονομία, πλήττει ευθέως κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας». «Αποτελεί δε προέκταση της λογικής προηγούμενης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών στο δεύτερο μνημόνιο, που προέβλεπε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους στον οποίο θα κατευθύνονταν κατά προτεραιότητα μέρος των εσόδων του δημοσίου αλλά και οι δόσεις «βοήθειας » των δανειστών», συνέχισε ο πορτ παρόλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα