Οι 10 κανόνες υγιεινής στα κολυμβητήρια

Η δερματολόγος Τάνια Βλαδένη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφιστά την προσοχή στους κολυμβητές και επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουν, για να προστατευτούν από επικίνδυνα μικρόβια.

«Οι κολυμβητές είναι συνήθως ευαίσθητοι σε λοιμώξεις του ωτορινο-λαρυγγολογικού συστήματος, των ματιών και του δέρματος. Οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις είναι οι ωτίτιδες. Η εμφάνιση ωτίτιδας δεν σημαίνει

απαραίτητα κακής ποιότητας νερό. Μπορεί να οφείλεται στην ευαισθητοποίηση του αυτιού λόγω της μα­κρόχρονης επαφής με το νερό» επισημαίνει η κ.Βλαδένη και επισημαίνει πως αρκετά συχνές «λοιμώξεις της πισίνας» είναι οι επιπεφυκίτιδες στα μάτια, οι δερματίτιδες και οι μυκητιάσεις κυρίως στα πέλματα των ποδιών, ενώ σπανιότερες είναι οι επιδημίες ηπατίτιδας Α, γαστρεντερίτιδων, κρυπτοσποριδίασης, λεπτοσπείρωσης, παρασιτώσεων είναι σπάνιες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την κ.Βλαδένη οι παθογόνοι μικροοργανισμοί φτάνουν στο νερό με τη μόλυνση του νερού της πισίνας με οποιοδήποτε τρόπο, όπως τα σώματα των κολυμβητών και σε περίπτωση που οι συνθήκες της κολυμβητικής δεξαμενής είναι κακές, αυτοί μπορεί να επιζήσουν και να πολλαπλασιαστούν στο νερό της πισίνας.

Οι κολυμβητές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σύμφωνα με την δερματολόγο, εάν λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και επιλέξουν ορθά το κολυμβητήριό τους.

Το κοινό παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του κολυμβητηρίου. Πολλές φορές προβλήματα δημιουργούνται επειδή ορισμένοι αρνούνται να συμμορφωθούν σης οδηγίες των υπευθύνων. Τις επιπτώσεις όμως της κακής συμπεριφοράς τις υφίστανται και οι άλλοι κολυμβητές. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να τους σέβονται όλοι.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

1. Μην έρχεσαι στο κολυμβητήριο αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να μεταδώσεις στους άλλους κολυμβητές. Δεν πρέπει να έχεις δερματικά προβλήματα, πληγές ή λοιμώξεις στον ρινοφάρυγγα, γιατί εύκολα μπορούν, μέσω του νερού, να μεταδοθούν σε άλλους κολυμβητές.

2. Κάνε ντους και πήγαινε στην τουαλέτα πριν κολυμπήσεις.

3. Φόρεσε σκουφάκι κολύμβησης για να μην πέφτουν τρίχες στο νερό.

4. Άφησε όλα τα προσωπικά σου αντικείμενα στα αποδυτήρια. Μην τα κουβαλάς στους χώρους της πισίνας.

5. Σεβάσου την καθαριότητα στα αποδυτήρια, στα ντους, στις τουαλέτες. Σωστή υγιεινή αυτών των χώρων είναι για το καλό το δικό σου και των άλλων.

6. Πέρασε από την δεξαμενή απολύμανσης των ποδιών πριν μπεις στο νερό.

7. Θυμήσου ότι το κολυμβητήριο είναι περιορισμένος χώρος. Πολύ ζωηρά παιχνίδια μπορεί να είναι ενοχλητικά για τους άλλους που κολυμπούν.

8. Μην μπαίνεις στους χώρους γύρω από την πισίνα αν δεν κολυμπάς. Οι χώροι αυτοί δεν είναι για τους φίλους, τους γονείς, τους θεατές των αγώνων, είναι γιʼ αυτούς που έχουν προετοιμαστεί και είναι κατάλληλα ντυμένοι για κολύμπι.

9. Σεβάσου τις οδηγίες των υπευθύνων. Το μόνο που απαιτούν από σένα και τους άλλους είναι υπακοή στις οδηγίες σωστής συμπεριφοράς μέσα στο κολυμβητήριο.

10. Ενημέρωσε την διεύθυνση του κολυμβητηρίου για οτιδήποτε θεωρείς ότι απειλεί την ασφάλεια, την άθληση ή την διασκέδασή σου στο κολυμβητήριο.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή του κολυμβητηρίου πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε :

- Η δεξαμενή (πισίνα) πρέπει να είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να επιτρέπει την συνεχή υπερχείλιση του νερού. Το επιφανειακό στρώμα του νερού (βάθους 20-30 εκ.) είναι το πιο μολυσμένο επειδή αυτό το νερό χρησιμοποιούν οι κολυμβητές όταν κολυμπάνε. Ο κάθε κολυμβητής απελευθερώνει από το σώμα του πολλούς μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι και παθογόνοι. Μέσω του επιφανειακού νερού τα παθογόνα μεταδίδονται στους άλλους κολυμβητές. Γι’ αυτό, το επιφανειακό στρώμα του νερού πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται.

- Το νερό μέσα στην δεξαμενή πρέπει να εισέρχεται περιμετρικά και να ανακυκλοφορεί συνέχεια. Κάθε 4 ώρες όλος ο όγκος του νερού πρέπει να ανακυκλοφορεί, να διυλίζεται και να επανέρχεται μέσα στην πισίνα. Το μηχανοστάσιο πρέπει να πληροί τους κανόνες ασφαλείας για αποφυγή ατυχημάτων.

- Οι βατήρες κατάδυσης πρέπει να είναι ασφαλείς.

- Η δεξαμενή να καθαρίζεται τακτικά και να μην εμφανίζονται πρασινίλες στα τοιχώματα της.

- Οι επιφάνειες γύρω από την δεξαμενή δεν πρέπει να γλιστράνε και πρέπει να παρέχεται πλήρης ασφάλεια από ατυχήματα. Το κολυμβητήριο πρέπει να έχει σωσίβια, χώρους για περίθαλψη ατυχημάτων και δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών.

- Στα κλειστά κολυμβητήρια πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός και φωτισμός.

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στη σωστή λειτουργία του κολυμβητηρίου

- Να μην κολυμπάνε συγχρόνως περισσότεροι κολυμβητές από αυτούς που επιτρέπει η χωρητικότητα του κολυμβητηρίου.

- Το νερό να απολυμαίνεται συνεχώς και σωστά.

- Να γίνονται τακτικά αναλύσεις για τα φυσικά. χημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νερού και τα αποτελέσματα να τοιχοκολλούνται, ώστε να τα βλέπουν όλοι. Το νερό δεν πρέπει να είναι θολό και πρέπει να πληροί τα όρια των μικροβιολογικών παραμέτρων, όπως ορίζονται από την υγειονομική διάταξη. Επίσης στα σωστά επίπεδα πρέπει να είναι η θερμοκρασία, το pΗ και το ελεύθερο χλώριο του νερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα