ΕΥΝΟΪΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με την νέα κλίμακα που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο (το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα) περιλαμβάνει τρία ή τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, καθιστώντας ευνοϊκότερο το φορολογικό καθεστώς για εισοδήματα από 5.000 ευρώ έως 26.000 ευρώ, ενώ αντίθετα επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το 2013 (πιθανόν αφορά στην επέκταση του συστήματος σε όλη την Ελλάδα) καθώς και τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:

Μισθωτοί και Συνταξιούχοι.

Εξετάζονται δύο σενάρια για τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων:

α) Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση μίας φορολογικής κλίμακας με τρία ή τέσσερα φορολογικά κλιμάκια. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 25.000 ή 26.000 ευρώ και υψηλότεροι συντελεστές για ποσά άνω των 25.001 ή 26.001 ευρώ που θα φθάνουν το 45%.

β) Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας με τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια. Ωστόσο, σχεδιάζονται μικρές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%

Επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών πλην των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά καταργούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα