Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ – ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Οι πιστωτές θέτουν «βέτο» για τα εργασιακά, ζητώντας να περιληφθούν στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων και δεν κάνουν βήμα πίσω από όσα έχουν συμφωνήσει με τον Γ.Βρούτση. Απειλούν ότι την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του Euroworking group θα ανακοινώσουν πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών

αρχηγών, την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα τους επικεφαλής της τρόικα.

Οι πιστωτές μας δεν δέχονταν να κάνουν άλλες παραχωρήσεις στα εργασιακά και τράβηξαν γραμμή στα όσα συμφώνησαν με τον υπουργό Εργασίας. Τι προβλέπει η συμφωνίας; Οι αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τους δώδεκα μηνιαίους μισθούς το ποσό αποζημίωσης θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου για τα πρώτα 16 χρόνια προϋπηρεσίας ενώ για τους υπόλοιπους τυχόν μήνες αποζημίωσης ορίζεται πλαφόν 1.850 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που απαιτούσε αρχικώς η τρόικα. Ακόμη διατηρούνται οι τριετίες ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτείται επιχειρησιακή τουλάχιστον συμφωνία και αποκλείονται οι ατομικές συμβάσεις.

Η τρόικα που δέχεται το συγκεκριμένο «πακέτο» στα εργασιακά δήλωσε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι δεν κάνει βήμα πίσω σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν  και επιπλέον πως εάν δεν συμπεριληφθούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας στα προαπαιτούμενα τότε στο Eurogroup θα δώσει αναφορά ότι τίποτε δεν έχει κλείσει!! Η ελληνική πλευρά δήλωσε πάντως ότι την θέση της Αθήνας την εκφράζει ο Πρωθυπουργός και εκείνος είπε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε πάντως για «ανεύθυνη στάση του Φώτη Κουβέλη», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ως υπεύθυνο για την τροπή των πραγμάτων τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Όπως προέκυψε μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το πακέτο κατά 10,5 δισ. ευρώ αφορά σε ψαλίδι δαπανών και κατά περίπου 3 δισ. «ποντάρει» σε φορολογικά έσοδα.

Το πακέτο μισθών συντάξεων επιδομάτων είναι 6,6 δισ. Στο φορολογικό δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά τις επόμενες  εβδομάδες θα είναι έτοιμο.

Διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι το 2018, αποχώρηση από το δημόσιο 30.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013 αλλά και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους πριν το 1993, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο που προετοιμάζει η Τρόικα. Περιέχει ακόμα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ στις αρχές του νέου χρόνου, καθώς και αύξηση κατά 25% στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα