ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ… ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Επί ξήρου ακμής η κυβέρνηση. Το όχι του Κουβέλη, τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και τα… ρέστα Σαμαρά. Τα τρία σενάρια για τις επόμενες ημέρες. 

Σε ατραπό αστάθειας εισήλθε από χθες η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Αντ. Σαμαρά. Το όχι του Φώτη Κουβέλη στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης για τα εργασιακά, περιπλέκει

τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενώ απειλεί με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς με δραματικούς τόνους υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει μπροστά, παίρνοντας το ρίσκο του κλονισμού της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας της δόσης. Από τη ΔΗΜΑΡ δηλώνονταν αργά χθες βράδυ πως δεν υπάρχει διάθεση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ωστόσο για την εξεύρεση λύσης θα απαιτηθούν λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί.

Σενάριο 1

Ο νέος, και τελευταίος, κύκλος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φέρνει αποτέλεσμα τέτοιο που επιτρέπει στον Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τα μέτρα. Μία τέτοια εκδοχή θα ήταν η απόσυρση των εργασιακών, σε αυτή τη φάση, προκειμένου να προχωρήσει το υπόλοιπο πακέτο. Μοιάζει, ωστόσο, να μην είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Σενάριο 2

Οι συζητήσεις με την τρόικα επιφέρουν ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση στο πακέτο των εργασιακών. Μόνος τρόπος να μπορέσει να ψηφίσει το υπόλοιπο πακέτο μέτρων ο κ. Κουβέλης είναι αυτό να έρθει με τη μορφή πολλών άρθρων στο πολυνομοσχέδιο και όχι ως «άρθρο μόνο» όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας τα εργασιακά. Κι αυτό το σενάριο, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμούς καθώς δεν αποκλείεται να λειτουργούσε ενθαρρυντικά για αποστασιοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που θα καταψήφιζαν, κατά περίπτωση, όχι μόνον τα εργασιακά αλλά και άλλα άρθρα του πολυνομοσχεδίου

Σενάριο 3

Οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο με τα διαρθρωτικά ετοιμάζεται και κατατίθεται σε ένα άρθρο. Λογικά, η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει. Επίσης λογικά το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (33) επαρκούν για την ψήφισή του. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφλήσει ότι στο «ναι» θα πειθαρχήσει το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από τη Ν.Δ. Ακόμη κι αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την ψηφοφορία «κατεβάζοντας» τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την έγκριση του νομοσχεδίου, το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι σημαντικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα