ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ: ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Από την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ εξαρτώνται το επόμενο μεγάλο, κρίσιμο, βήμα για την κυβέρνηση: η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Εβδομάδα υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρου των 11,5 δισ. ευρώ και την αξιολόγηση της τρόικας. «Βρισκόμαστε εμπρός σε μια κατάσταση», υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας, «που θυμίζει το όλα ή τίποτα». Τονίζει ότι αν δεν εξασφαλιστεί η θετική αξιολόγηση από την τρόικα

και η εκταμίευση της δόσης όλα είναι στον αέρα και η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες ενώ τα πάντα παγώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στη συνάντηση που είχαν ο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Μέργος με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΤΤ ο κ. Μέργος σημείωσε ότι το θέμα του ΤΤ θα συζητηθεί από την κυβέρνηση μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και στο γενικότερο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο η ψήφιση των νέων μέτρων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και είναι χαρακτηριστικό ότι η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Από την άλλη πλευρά τα σχέδια που εξασφαλίζουν πολιτική συναίνεση απορρίπτονται από την τρόικα ως μη ρεαλιστικά. Χθες στις κρίσιμες συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με το επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και οι αρχηγοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη.

Στελέχη τραπεζών που μετείχαν σε συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας της προηγούμενες ημέρες, σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν σκληρή στάση, θα οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, θεωρώντας ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιέσουν τη χώρα μας να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Από την δόση των 31 δισ. ευρώ περνά και το επόμενο μεγάλο, κρίσιμο, βήμα: η ανακεφαλαιοποίηση. Οι επιτελείς του υπουργείου ετοιμάζουν τα σχετικά προσχέδια με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του πλαισίου πριν την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων. Δεδομένου ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης απασχολεί εδώ και μήνες την κυβέρνησης και τις τράπεζες και έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση για όλες τις τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος από το στιγμή που η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της τότε όλα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν μια λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία του συστήματος.

Κατά πληροφορίες εξετάζονται λύσεις που θα παρέχουν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι δυνατότητες χρήσης ευρωπαϊκών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επιτευχθεί τόσο λιγότερα κεφάλαια θα πρέπει να εισφέρει ο δημόσιος τομέας, δ

Keywords
Τυχαία Θέματα