ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» κυκλοφορεί ξανά στις αίθουσες.

Από τον κινηματογράφο Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά ξανά την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου το ταξίδι του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού –τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας- στους κινηματογράφους της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Μετά την ευρεία απήχηση που σημείωσε το ντοκιμαντέρ αλλά και η ομότιτλη φωτογραφική

έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012, 90 χρόνια μετά τη φωτιά της Σμύρνης που ξέσπασε στις 13-14 Σεπτεμβρίου του 1922, αρχίζουν οι προβολές στις κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη και σε άλλες πόλεις.

Η σκηνοθέτις  και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ εικόνας και ήχου Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

INFO: Πρεμιέρα στον Κινηματογράφο Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στις 13/09 στις 20.00. Από την ίδια ημέρα η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους Έλλη, Κηφισιά Cinemax 1-2 & στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί προβολές στις αίθουσες Ολύμπιον & Ster Μακεδονία και κατόπιν στο Μουσείο Κινηματογράφου της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα