ΣΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 2012 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Εντός ημερών η εξόφληση και του Ιουνίου στους Φαρμακοποιούς, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας. Σήμερα τα … σπουδαία. Ανακοινώνεται το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του κλάδου από τον ΕΟΠΥΥ


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Ένα Σαββατοκύριακο σε «αναμμένα κάρβουνα» πέρασαν οι Φαρμακοποιοί, αλλά πολύ περισσότερο τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,

αναμένοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή των οφειλών στα φαρμακεία.

Μετά την αναβολή της Παρασκευής λόγω της άφιξης της Α. Παπαρήγα στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμά αναμένεται να παρουσιάσει ένα  «ολοκληρωμένο σχέδιο πληρωμών των φαρμακοποιών» και μάλιστα σε τρεις δόσεις έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως ήταν φυσικό, οι ανακοινώσεις δημιούργησαν ελπίδες για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης, αποδεκτής από τους Φαρμακοποιούς, που έχουν αποφασίσει την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αν δεν τακτοποιηθούν τρέχουσες και παρελθούσες οφειλές, αν και από τον Οργανισμό δεν διστάζουν να μιλήσουν για χιλιάδες (σύμφωνα με πληροφορίες 4 χιλιάδες) φαρμακεία σε όλη τη χώρα που εκτελούν κανονικά συνταγές.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των θεμάτων που έχουν προτάξει οι Φαρμακοποιοί είναι και  ο ορισμός συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής τους. Εμφανίζονται, όμως, ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για το αν ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες πληρωμών, αφού άλλωστε ήδη οι 45 ημέρες που ισχύουν μέχρι σήμερα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Την καταπάτηση του χρονικού περιθωρίου των 45 ημερών την έχει αναγνωρίζει και το Υπουργείο, με τον Μ. Σαλμά να ζητάει από όλους τους μετέχοντες στην εφοδιαστική αλυσίδας της φαρμακευτικής αγοράς την επέκταση του χρόνου πίστωσης στις 90 ημέρες. Δηλαδή χρονική πίστωση από Φαρμακευτικές Εταιρείες και Φαρμακαποθήκες προς τους Φαρμακοποιούς και από τους τελευταίους στον ΕΟΠΥΥ, που θα φθάνει στις 90 ημέρες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών θα συναρτάται με τις «δυνατότητες εισφορών που θα έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους». Με άλλα λόγια θα είναι είτε ρεαλιστικό είτε αναποτελεσματικό, αν τα ταμεία δεν είναι συνεπή προς την καταβολή των εισφορών, όπως έχει άλλωστε ήδη συμβεί.

Άγνωστο είναι λοιπόν αν η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος θα είναι ικανή να πείσει τους Φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Σαλμάς ζητάει πάντως από τον κλάδο, μετά τις ανακοινώσεις να ανοίξουν τα φαρμακεία τους και μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. «Θα βρούμε τις λύσεις, είμαστε εδώ ως κράτος να συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας την κίνηση του υπουργείου ως «μια επιπρόσθετη κίνηση αμοιβαίας εκτίμησης και συμφωνίας με τους φαρμακοποιούς, αφού βεβαίως θυμίσω ότι έχει προηγηθεί η καταβολή του Μαΐου».

Πάντως, από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα καταβληθεί ο Ιούνιος στους Φαρμακοποιούς και μίλησε για

Keywords
Τυχαία Θέματα