ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΗΠΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ» ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Την αλλαγή στρατηγικής του ιδίου και της ΔΗΜΑΡ ξεδιπλώνει ήδη από χθες ο Φώτης Κουβέλης, επιλέγοντας πλέον να θέτει «κόκκινες γραμμές» και να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη στήριξη των μέτρων και της κυβέρνησης.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε όλους τους τόνους, ήδη από το πρωί της Κυριακής με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News,

ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι ο ίδιος και το κόμμα του «δεν είναι δεδομένοι». Αν και έως πριν μερικά 24ωρα, ο κ. Κουβέλης και κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ έλεγαν δημοσίως ότι «δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση», η σκληρότητα των μέτρων, η επιμονή της τρόικας στην απόρριψη των προτεινόμενων ισοδύναμων μέτρων, αλλά και το πολιτικό κόστος που ήδη επωμίζεται βαρύ η ΔΗΜΑΡ, οδήγησαν τον πρόεδρο του κόμματος σε αλλαγή στρατηγικής.

«Ήπια» σύγκρουση

Βεβαίως, το να ρίξει η ΔΗΜΑΡ την κυβέρνηση ακόμη φαντάζει σενάριο εκτός λογικής για όλα τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης, έχοντας δεχθεί παράπονα και από αρκετούς συντρόφους του, εμφανίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη γραμμή της «συγκεκαλυμμένης ενδοτικότητας» και να θέτει τα δικά του θέματα στην πολιτική –και στην ενδοκυβερνητική- ατζέντα.

Έτσι, στην συνέντευξή του στην Real News, έστειλε σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου να μην τον θεωρούν δεδομένο: «Θα έλεγα ότι δεν πρέπει κανείς να παρεξηγήσει, να παρερμηνεύσει και να αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί τη στάση ευθύνης που επιδεικνύουμε. Πολύ περισσότερο να μας θεωρήσει δεδομένους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προαναγγέλλοντας ότι εφεξής θα δημοσιοποιεί τις διαφωνίες του, παρά τον κίνδυνο ρηγμάτωσης της κυβερνητικής συνοχής. «Αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα επιλέξαμε την επισήμανση και την πειθώ από τη δημόσια διαφοροποίηση σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία ήταν φυσικό να προκύψουν», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό το «πρώτο διάστημα» τελείωσε και πλέον οι διαφωνίες θα δημοσιοποιούνται.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χρησιμοποίησε την ίδια λέξη, τη λέξη «δεδομένοι» και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Για μένα ως ΔΗΜΑΡ τίποτα δεν είναι δεδομένο», διεμήνυσε ο Φώτης Κουβέλης, ανακοινώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη». Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη φράση «να μην υποφέρει άλλο ο λαός» και κάλεσε την τρόικα «να καταλάβει ότι τα όποια μέτρα και οι όποιες αξιώσεις έχουν ως αποδέκτη μια τεμαχισμένη κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα