ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΛΟΠΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μαζί με την αύξηση των τιμών λιανικής στα καύσιμα οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και την παρανομία σε όλο το κύκλωμα διακίνησης που οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνσή τους.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου, η άνοδος των τιμών ευνοεί και την παραβατικότητα καθώς οι καταναλωτές αναζητούν το φθηνό βενζινάδικο και πέφτουν θύματα των απατεώνων που εμφανίζονται να πουλάνε φθηνά, αλλά στην πραγματικότητα αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις «πειραγμένες αντλίες». Τη σχέση ανόδου των τιμών με την παραβατικότητα αποδεικνύει η άνοδος του ποσοστού της από

την περίοδο που – κυρίως λόγω φόρων – αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή των καυσίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκπροσώπων των βενζινοπωλών το ποσοστό παραβατικότητας από 5%-6% προ αύξησης φόρων, σήμερα έχει διαμορφωθεί κοντά στο 10%.

Το μεγάλο κόλπο που ενδιαφέρει κυρίως τους καταναλωτές αφορά τις αντλίες όπου μέρα με τη μέρα οι απατεώνες εξελίσσουν την τεχνολογία της κλοπής. Κατά τις πληροφορίες οι επιτήδειοι δεν προωθούν πλέον τους γνωστούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (κάποιοι έχουν συλληφθεί και άρα θεωρείται γνωστή μέθοδος), αλλά ειδικές αντλίες φτιαγμένες για να παραδίδουν λιγότερη ποσότητα.

Κοινός παρανομαστής όλων των εκτιμήσεων είναι η αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό. Πολλώ δε μάλλον όταν, στην πραγματικότητα, υπάρχει άγνοια του κράτους και των υπουργείων για το τι ακριβώς γίνεται στην αγορά των καυσίμων, αφού δεν υπάρχει μητρώο, καταγεγραμμένα πρατήρια, δεξαμενές, χωρητικότητα, έμποροι, μεταπωλητές κ.λπ.

Έτσι, λαθρεμπόριο, πλασματικές εξαγωγές, ναυτιλιακά καύσιμα, κλεμμένα φορτία, και «πειραγμένες» αντλίες, είναι μερικά από αυτά που συνθέτουν το περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς καυσίμων.

Για παράδειγμα, μείζον πρόβλημα αποτελεί η πλασματική εξαγωγή καυσίμων. Κυκλώματα φορτώνουν βυτιοφόρα με φθηνό καύσιμο καθώς προορίζεται για εξαγωγές και δήθεν πηγαίνουν και το παραδίδουν σε εταιρείες σε γειτονικές χώρες. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό αλλά περνούν τα σύνορα για τυπικούς λόγους και στη συνέχεια επιστρέφουν και διαθέτουν το καύσιμο στην εγχώριο αγορά όπου φυσικά υπάρχουν κυκλώματα εμπόρων και αποδεκτών ( βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργοτάξια, μικρές μονάδες μεταποίησης αλλά και βενζινοπώλες και έμποροι καυσίμων). Επίσης μεγάλο κύκλωμα παρανομίας εντοπίζεται και στα ναυτιλιακά καύσιμα όπου επίσης κάποιοι φορτώνουν πετρέλαιο για να τροφοδοτήσουν πλοία αλλά τελικά κατευθύνεται σε ειδικά πλυντήρια όπου χρωματίζεται πράσινο (είναι μαύρο) και στη συνέχεια προωθείται στην αγορά προς κατανάλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα