ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

09:30 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Επικοινωνιακά παιγνίδια της Τουρκίας με φόντο την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Άγκυρα εμποδίζει για μία ακόμη φορά τις σχέσεις ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις Βρυξέλλες αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

στο Σικάγο. Από τις ίδιες πηγές επισημαίνεται ότι η Τουρκία προειδοποίησε για την πρόθεσή της να θέσει βέτο στη συμμετοχή της Ε.Ε. στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της ψυχρότητας που αναπτύσσεται λόγω της προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε από την 1η Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκτός εάν γίνει δεκτή παράλληλα και η συμμετοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί προκαλεί αμηχανία στις τάξεις της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο έχουν ήδη δεχθεί πρόσκληση να παρευρεθούν στο εναρκτήριο επίσημο δείπνο της Συνόδου στο Σικάγο. Παρά ταύτα όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν χρειάζεται να μεταβούν στο Σικάγο για τη συγκεκριμένη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πάντως σύμφωνα με άλλη τουρκική εφημερίδα, τη Χουριέτ, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει θέσει τη συμμετοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ε.Ε. Ωστόσο η ίδια πηγή επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η Άγκυρα θα θέσει βέτο στη συμμετοχή της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Σικάγο σε περίπτωση που χρειασθεί.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Τουρκία επικαλείται ότι «μπλοκάρισε» επίσης και τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο του Σικάγο, υπογραμμίζοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει τη συνεργασία του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε το Τελ Αβίβ τον Μάιο του 2010 σε στολίσκο, που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζα. Η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ισραήλ δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέχρι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα