ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

09:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η καθίζηση του προορισμού Αθήνα, η κύρια αιτία της κρίσης. Κορυφαία ξενοδοχεία οδεύουν προς πώληση.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 που ανακοινώνουν σταδιακά εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές εταιρείες όπως ο Aστέρας της Bουλιαγμένης και το Hilton, «προσγειώνουν» τις προσδοκίες των ιδιοκτητών τους – μεγάλων ελληνικών τραπεζών – ως προς το προσδοκώμενο

τίμημα. Την αρχή έκανε η Ιονική Ξενοδοχειακή ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton, η οποία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι κερδών μετά από φόρους 1,8 εκατ. ευρώ το 2010. Η θυγατρική της Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου,  κατέγραψε το 2011 κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 31,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα και του Αστέρα Βουλιαγμένης το 2011, όπου ανακοινώθηκε διεύρυνση των ζημιών και μείωση του τζίρου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 28,7 εκατ. ευρώ έναντι 31,2 εκατ. ευρώ το 2010. Το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και τελών ακίνητης περιουσίας διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 640 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 997 χιλ. ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσεως διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε ζημίες 12,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,9 εκατ. ευρώ.

Στα παρήγορα στοιχεία της ιστορικής μονάδας συγκαταλέγεται η αύξηση του συνόλου των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων «Arion Resort & Spa» και «The Westin Athens». Ανήλθαν στο 2011 σε 59.495 έναντι 59.264 στο 2010, ενώ τα έσοδα από δωμάτια παρουσίασαν μείωση κατά 2,8%, αντικατοπτρίζοντας και τη μείωση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 3,5%.

Η υποχώρηση του κύκλου εργασιών του συγκροτήματος, σε σχέση με τη χρήση 2010 αποδίδεται και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ποσειδωνίων που στο 2010 απέφεραν έσοδα ύψους ευρώ 2,5 εκατ. περίπου.

Επενδυτικά κεφάλαια και distressed asset funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας, επιδιώκοντας να πετύχουν όσο γίνεται πιο «κουρεμένες» τιμές. Υπό αυτή την έννοια ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διαδικασία της αποτίμησης. Έτσι για παράδειγμα οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο δεν αντανακλούν την αξία του Αστέρα της Βουλιαγμένης ο οποίος είχε αποκτηθεί έναντι τιμήματος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική και η αξία της αγοράς σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ ακόμα και μετά την άνοδο της τάξης του 70% που έχει σημειώσει η μετοχή το τελευταίο δίμηνο. Αντίστοιχα η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής θυγατρικής της Alpha Bank και ιδιοκτήτρια του Hilton διαμορφώνει κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 188 εκατ. ευρώ.

Αντ’ αυτών, η Εθνική Τράπεζα, φέρεται να στοχεύει σε τίμημα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ή και υψηλότερο για τον Αστέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα