Αμόκ λόγω …warrants

Αγοραστικό αμόκ επικρατεί στη «Σοφοκλέους» για τραπεζικές μετοχές λόγω των μεγάλων προσδοκιών για υπεραποδόσεις που δημιουργούν τα δικαιώματα αγοράς (warrants). Όπως σημειώνουν αναλυτές το δικαίωμα αγοράς 9 πρόσθετων μετοχών για κάθε 1 που αποκτά ο επενδυτής μέσω της αύξησης κεφαλαίου σημαίνει ότι κάθε θετική μεταβολή στο χρηματιστηριακό ταμπλό αποφέρει δεκαπλάσιο κέρδος στον επενδυτή. Έτσι αν μια τραπεζική μετοχή ενισχυθεί κατά 5% το κέρδος για τον επενδυτή – κάτοχο των warrants θα ανέλθει στο 5%.

Αντίστοιχα αν η μετοχή ενισχυθεί κατά 10% τότε το κέρδος θα είναι 50%, αν ενισχυθεί κατά 20% τόσο το κέρδος θα είναι 100%, αν ενισχυθεί κατά 50% το κέρδος θα είναι 500% ενώ αν η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο διπλασιαστεί το κέρδος για τον επενδυτή θα ανέλθει στο …1.000%.

Χθες η μετοχή της Alpha Bank, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, σημείωσε άλμα της τάξης του 28,25% ενώ ανάλογη άνοδος σημείωσε επίσης η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (+28,47%) και της Eurobank (+29,06%). Μεγάλα κέρδη, για άλλη μια συνεδρίαση, αποκόμισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία έκλεισε με κέρδη 13,57%.
Η προοπτική των υπεραποδόσεων προσελκύει πολλά hedge funds του εξωτερικού, τα οποία τοποθετούνται σε τραπεζικές μετοχές «παίζοντας το στοίχημα» της ανάκαμψης της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων πολλοί διαχειριστές πιστεύουν ότι το «στοίχημα» στις τράπεζες της χώρας μπορεί να αποδειχθεί αποδοτικότερο από ότι τα προηγούμενα στοιχήματα στην ανάκαμψη των ελληνικών αγορών.

Σύμφωνα με τους FT τα hedge funds εξατάζουν κατά πρώτο λόγο την συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εντυπωσιακή άνοδος και η πραγματικότητα

Χθες οι μετοχές πολλών τραπεζών σημείωσαν άλμα της τάξης του 28% ενώ τις τελευταίες 30 ημέρες τα κέρδη των περισσοτέρων ξεπερνούν το 100%. Καλύτερα δεν γίνεται θα έλεγε κανείς. Ωστόσο πίσω από τις βραχυπρόθεσμες εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις η πραγματικότητα παραμένει σκληρή για τους μετόχους: ο δείκτης των τραπεζών σε βάθος 5ετίας παρουσιάζει απώλειες κατά 91%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει απώλειες κατά 96,6%, της Πειραιώς κατά 96,7% ενώ της Eurobank υποχωρεί κατά 98,19%. Τέλος η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει απώλειες κατά 91,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα