Iyeoka, το μαύρο διαμάντι της soul

Η Iyeoka είναι μια βραβευμένη σύγχρονη ποιήτρια και ταυτόχρονα μια δραστήρια τραγουδοποιός, με δισκογραφική πορεία που μετράει τέσσερις δίσκους και αξιοσημείωτες συνεργασίες. Το 2010 συμμετείχε ως πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα στο παγκόσμιο συνέδριο TED Global στην Οξφόρδη, ενώ ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της συγκαταλέγονται το 2ο βραβείο στον Διαγωνισμού Individual World Poetry

Slam Champion και η ιδιότητά της ως πρέσβειρα του Amenawon Foundation, του οργανισμού που φροντίζει για την υποστήριξη και ενίσχυση αδύναμων αγροτικών κοινωνιών σε υποανάπτυκτες χώρες.

Στην μητρική της γλώσσα το όνομά «Iyeoka» (Ι- γιο-κα) σημαίνει «Θέλω να με σέβονται». Η Iyeoka έχει ένα σπάνιο ταλέντο, ένα έμφυτο χάρισμα.Η συνταγή της είναι απλή και δύσκολη μαζί: διδάσκει πώς να αξιοποιούμε την δύναμη της στιγμής. Κυκλοφόρησε το πρώτο της soloάλμπουμ «Black and Blues» με τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα το 2004 οπότε και ξεκίνησε να περιοδεύει κάνοντας πολλές live εμφανίσεις ενώ παράλληλα συμμετείχε σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Το 2007, η Iyeoka κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της «Hum The Bass Line», βασισμένο και πάλι σε δικά της ποιήματα. Το 2008, ηχογραφεί ένα live άλμπουμ στην Χαβάη με τίτλο «Live @ KTUH– Honolulu». Την ίδια χρονιά η Iyeoka αποκάλυψε στο ευρύ κοινό το ερμηνευτικό της ταλέντο τραγουδώντας ένα από τα τεράστια hits των U2, το Desire – συμμετείχε σε ένα άλμπουμ με διασκευές τραγουδιών του συγκροτήματος και τίτλο «In The Name Of Love: Africa Celebrates U2» . Το 2009, η Iyeoka αποφασίζει να αλλάξει τον ήχο της και τον τρόπο που προσεγγίζει τα τραγούδια της οπότε συνεργάζεται με τον παραγωγό David Franz με στόχο να δημιουργήσει πιο παραδοσιακές φόρμες. Η Iyeokaκυκλοφορεί δύο EPs εκείνη την χρονιά, τα «This Time Around» και «Run Into the Rain». Η μουσική της εμποτίστηκε με περισσότερη pop, R&B, dance, και hip hop δημιουργώντας έναν ηλεκτρονικό-soul ήχο. Το 2010, κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, το «SAY YES», που περιείχε εννέα τραγούδια και δύο ποιήματα. Μέσα από αυτό προέρχεται το single “Simple Falling” που έχει λατρέψει το ελληνικό κοινό. Αυτήν την εποχή περιοδεύει συνεχώς για την προώθηση του.

Η Iyeoka κατάφερε να είναι μια δυναμική τραγουδοποιός της οποίας η λυρική δεινότητα και οι ερμηνευτικές ικανότητες θυμίζουν το πνεύμα ορισμένων μύθων της soul όπως η Nina Simone και η Sade ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τη συγκρίνουν με τη Lauryn Hill ή την Amy Winehouse.

INFO: 16 Mαΐου 2013, Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347. Ώρα έναρξης: 22:00. Τιμές εισιτηρίων: 35, 30 και 20 ευρώ.. Πληροφορίες για την Iyeoka: http://www.griot.de/iyeoka.html.

Keywords
Τυχαία Θέματα