Υπό προϋποθέσεις η εκταμίευση 3,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ναι μεν πήρε «πράσινο φως» η Αθήνα για διπλή δόση, όμως μόνον το 4,2 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα. Για να εκταμιευτεί και η δόση των 3,3 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου θα πρέπει να …μπει ο Ιούνιος και να τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Βάσει των όσων είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 3,3 δισ. σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πέρα από αυτά

όμως, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στο πεδίο της συλλογής φόρων, της πλήρους απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων και της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, πεδία που «φωτογράφισε» ο επικεφαλής του Eurogroup.

Επιπλέον σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν, τα προαπαιτούμενα που έχουν «κολλήσει» είναι η αύξηση των γενόσημων στο 35% του συνόλου των φαρμάκων, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία, η θεσμοθέτηση μιας νέας, σταθερής διαδικασίας ευθυγράμμισης αντικειμενικών- εμπορικών τιμών των ακινήτων, η μεταφορά 40 νέων ακινήτων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» για την επιτυχία του Προγράμματος είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί κατά της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενίσχυση τους.

Εκείνο που έκανε εντύπωση πάντως σε αυτή την συνεδρίαση του Eurogroup είναι η «πλάτη» που βάζουν οι Γερμανοί: Είναι ενδεικτικό ότι προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, παραπέμποντας στην απόφαση για νέα μείωση του Χρέους εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Για κούρεμα είχε μιλήσει και η Μαρία Φέκτερ υπ. Οικονομικών της Αυστρίας (θεωρείται χώρα- δορυφόρος της Γερμανίας).

Νωρίτερα η Γερμανική Κυβέρνηση είχε προκαταβάλλει τις αποφάσεις, δίνοντας τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Αλλά και ο Ολλανδός (επίσης χώρα-δορυφόρος του Βερολίνου) επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε καλά λόγια για την Αθήνα. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα