Ακίνητα «φιλέτα» στο «σφυρί»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Οι πιστωτές εκτιμούν πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και η όποια «τρύπα» ανοίγει τροφοδοτεί το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό.

Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν μπροστά τους μια μακροσκελή λίστα θεμάτων προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων, καθώς η απουσία προέδρου μετά την παραίτηση του κ. Στέλιου Σταυρίδη

στις 18 Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η τελική έκβαση δύο εν εξελίξει διαγωνισμών για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποφασίσει για την εγκυρότητα των προσφορών που υπέβαλαν οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου (υπουργείων, εφοριών, αστυνομικών υπηρεσιών κ.ά.), αφού λάβει υπόψη τη σχετική εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του Ταμείου. Στη συνέχεια, θα αποσφραγίσει τους φακέλους των δεσμευτικών προσφορών. Τα τρία επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν τελικές προσφορές είναι η Dolphin Capital (των Μίλτου Καμπουρίδη-Πιερ Χαραλαμπίδη), η Eurobank Properties και η Πανγαία (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει στην άντληση τουλάχιστον 230-250 εκατ. ευρώ από το project των 28 κτιρίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του οποίου την αυλαία υπολείπεται να κλείσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτός για το ακίνητο με το κάμπινγκ και το ξενοδοχείο «Ξενία» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Από τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που είχαν περάσει στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεσμευτική προσφορά υπέβαλε τελικά μόνο ένα σχήμα. Πρόκειται για την JSC Donskoy Tabac, συμφερόντων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, η οποία είχε καταθέσει την προσφορά της πριν από περίπου 2,5 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ορίσει ως ελάχιστο τίμημα τα 10 εκατ. ευρώ και είχε ζητήσει στη φάση εκείνη τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρία του κ. Σαββίδη ανταποκρίθηκε, αλλά το κενό στο «τιμόνι» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι σήμερα.

Δεδομένων των καθυστερήσεων από το υφιστάμενο σχήμα πάντως, ίσως δεν είναι τυχαία τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δημιουργίας νέου Ταμείου με αντικείμενο την αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, το νέο Ταμείο θα είναι πιο ευέλικτο από το ΤΑΙΠΕΔ, θα αναλάβει τη διαχείριση συγκεκριμένων ακινήτων δίνοντας βάρος στις τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, η διοίκηση και η έδρα του θα βρίσκονται στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο), ενώ τα έσοδα θα διοχετεύονται στην αποπληρωμή του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα