Στα 30 εκατ. υπολογίζονται οι σύγχρονοι δούλοι

Βάσει της έκθεσης της WalkFree, η οποία υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες δουλείας περίπου 30 εκατ. άνθρωποι. Τα ¾ εξ αυτών εντοπίζονται στην Ασία, ενώ «πρωταθλήτρια» του αναχρονιστικού θεσμού είναι η Ινδία, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι υπό καθεστώς σκλάβου. Δεύτερη έρχεται η Κίνα με 2,9 εκατομμύρια και τρίτο το Πακιστάν με πάνω από δύο εκατομμύρια. Στη «μαύρη»

λίστα ακολουθούν οι Νιγηρία, Αιθιοπία, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ( ΛΔΚ ), Βιρμανία και Μπαγκλαντές, χώρες που αντιπροσωπεύουν τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια των σύγχρονων σκλάβων.

«Στην Ινδία, ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία. Τα παιδιά εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς, προκειμένου να φτιάξουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας» , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικ Γκρόνο, επικεφαλής της WalkFree.

Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρα που είναι υπό καθεστώς σκλαβιάς τότε την πρώτη θέση έχει η Μαυριτανία, καθώς το 4 % των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα είναι υπόδουλοι. «Εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικοί σκλάβοι στη Μαυριτανία, τα παιδιά γεννιούνται σκλάβοι και αναγκάζονται να εκτελούν οικιακές εργασίες ή να εργάζονται στα χωράφια», σημείωσε.

«Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν», συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας είναι χώρες όπως η Ισλανδία , η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των δούλων ανέρχεται γύρω στους 4.400.

Keywords
Τυχαία Θέματα