Κυβέρνηση και βουλευτές στα όρια

Νέα μέτρα για το 2014, άρνηση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με διαδικασίας εκτός μνημονίου και διάθεση καθυστερήσεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δοκιμάζουν τα όρια θραύσης της κυβερνητικής αντοχής αλλά και την ψυχραιμία των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του Euroworking Group κ. Τόμας Βίζερ, και οι επιτελείς του επεδίωκαν

χθες να εκπέμψουν εικόνα ψυχραιμίας κάνοντας λόγο για την αρχή μίας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, ο ηλεκτρισμός δεν λείπει από το Μαξίμου, καθώς η στάση των πιστωτών όχι μόνον δεν διευκολύνει την ελληνική πλευρά, που έχει φθάσει στα όρια της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής, αλλά αντιθέτως πυροδοτεί κλίμα έντασης.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ενοχλημένοι καθώς η τρόικα, όψιμα, ανέδειξε ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2014, όταν στην αξιολόγηση του Ιουλίου είχε συμφωνηθεί ότι αυτά δεν θα υπάρξουν. Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι το ένα ή το άλλο εναλλακτικό σενάριο που θέτει η Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού απορρίπτεται, παρά το γεγονός ότι σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα προκύπτει από την άρνηση της ΕΚΤ να μετακυλίσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα. Αντίστοιχα αρνητική είναι και η στάση της ΕΚΤ και στην πρόταση αναχρηματοδότησης των τίτλων που έχουν δοθεί, επί Γ. Αλογοσκούφη, στις τράπεζες ως ενίσχυση. «Απορρίπτουν κάθε σενάρια σαν να θέλουν να εκβιάσουν ένα ακόμη μνημόνιο» σημείωνε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «νέο μνημόνιο και νέα μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν».

Την ελληνική ενόχληση μεγεθύνει και η τάση που επιδεικνύουν τα μέλη της Ευρωζώνης για καθυστέρηση της απόφασης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η παράταση της εκκρεμότητας συντηρεί ένα στοιχείο ανασφάλειας ως προς την ελληνική οικονομία και, παράλληλα, αφαιρεί ένα βασικό πολιτικό χαρτί που θα μπορούσαν να επικαλεστούν στο δρόμο προς τις κάλπες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, και παρά τους χαμηλούς τόνους του Μαξίμου, τα πνεύματα είναι οξυμένα στη Βουλή καθώς γαλάζιοι και πράσινοι αναζητούν πληροφόρηση και, παράλληλα, διεκδικούν τρόπους προβολής της… διαφοροποίησής τους από την κεντρική γραμμή και ικανοποίησης των ψηφοφόρων τους. Έτσι, τουλάχιστον, ερμηνεύονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο οι μαζικές κινήσεις βουλευτών που καταθέτουν, με κύριο στόχο τον Γ. Στουρνάρα, διαδοχικές ερωτήσεις για οικονομικά θέματα, από το πετρέλαιο θέρμανσης και τα επιδόματα ανεργίας μέχρι τα φωτοβολταϊκά. Παρά τη «συνδικαλιστική γυμναστική» των βουλευτών είναι απολύτως βέβαιο ότι τα περιθώρια λήψης πρόσθετων μέτρων από αυτή τη Βουλή είναι εξαιρετικά στενά. Κάτι που επισημαίνουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος και μένει να αποδειχτεί αν θα το ακούσουν οι της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα