ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Οι δημοσκόποι μπορεί να προβάλλουν ότι θέλουν και οι δημοσιολογούντες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα αποτελέσματα των πολιτικών ερευνών. Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει κανένας και στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας αν θέλουμε να ξέρουμε τις πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η Ν.Δ. προηγείται στις αγροτικές περιοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ στις αστικές. Αριθμητικά οι δύο κατηγορίες είναι περίπου ισοδύναμες. Τον «αέρα» στις εκλογικές μάχες τον

δίνουν οι αστικές περιοχές και την πόλωση την αιμοδοτούν οι αγροτικές. Το ποιός τελικά θα κερδίσει είναι συνάρτηση της διαφοράς που θα εξασφαλίσει στην προνομιακή του περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μειονέκτημα ότι στις αστικές περιοχές ευδοκιμούν περισσότερο τα λεγόμενα μικρά κόμματα άρα μπορεί να στερηθεί ψήφους. Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι το «κέντρο», μέσω των ετεροδημοτών, επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά της «περιφέρειας».

Το δεύτερο είναι ότι η Ν.Δ. υπερέχει στις μεγάλες ηλικίες και ο ΣΥΡΙΖΑ «γαζώνει» στις μικρότερες. Αριθμητικά οι ηλικίες μέχρι τα 55 μπορεί να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι συνεπέστερες στην προσέλευσή τους στις κάλπες. Η αποχή λοιπόν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή. Όσο περισσότεροι, και ιδίως νέοι, πάνε να ψηφίσουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο είναι ότι οι συσπειρώσεις και των δύο κομμάτων, παρότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Η Ν.Δ. ξεπερνά το 70% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 75%. Οι υψηλές συσπειρώσεις -οι οποίες στην προεκλογική περίοδο ενδέχεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν, και για τους δύο, το 90%- συνηγορούν υπέρ της πόλωσης.

Τα πάντα θα κριθούν, αφενός από την απίσχναση της Χρυσής Αυγής και αφετέρου από τη συμπεριφορά των περίπου 800.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τον χώρο ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές, για λόγους, κυρίως, δυσφορίας (μνημόνιο, αλλαγή ηγεσίας, συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. υπό τον Παπαδήμο κ.α.), δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Εάν ένα σημαντικός αριθμός από αυτούς τους ψηφοφόρους (κατά βάσιν αριστερόστροφοι και «Παπανδρεϊκοί») επιστρέψει στις κάλπες, οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει, εν τω μεταξύ, κάποια άλλη Ριζοσπαστική Κίνηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα είναι ελκυστική και στους λεγόμενους «σκληρούς Παπανδρεϊκούς».

Το τέταρτο είναι ότι, με τις προβολές που γίνονται, τα δύο κόμματα θα κινηθούν σε υψηλά ποσοστά. Πιθανότατα και τα δύο θα κινηθούν στην περιοχή του 30-35%. Ο νέος δικομματισμός ενδέχεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 65% του εκλογικού σώματος, έναντι του 55% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου 2013. Αυτό το γνωρίζουν τα επιτελεία και των δύο κομμάτων από τις συνεχείς, κυλιόμενες και ποιοτικές έρευνες που πραγματοποιούν. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, παραδέχτηκε ότι -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον ίδιο θα είναι πρώτο κόμμα- υψηλό ποσοστό θα συγκεντρώσει και η Νέα Δημοκρατία.

Το πέμπτο, δείχνει ότι τα άλλα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα δύσκολα θα μπορέσουν να αθροίσουν όλα μαζί 30%. Η σειρά κατάταξής τους θα εξαρτηθεί από τις αστυνομικές και δικαστικές εξελίξεις στην Χρυσή Αυγή, αλλά και από τη δυναμική που θα αναπτύξουν οι δύο «ελιές» στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η μία, περί το ΠΑΣΟΚ, που έχει εξαγγελθεί και η δεύτερη, περί την ΔΗΜΑΡ, που προετοιμάζεται.

Προσώρας και οι δύο «ελιές» εμφανίζονται να έχουν προβλήματα «καρποφορίας». Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή, παρά την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της, μπορεί να ελπίζει στην ευάριθμη και ευμετάβλητη κατηγορία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων -που είναι και το έκτο δεδομένο των δημοσκοπήσεων- για να κατακτήσει την τρίτη θέση.

Φυσικά, και όσο καθυστερούν οι εκλογές, τα δημοσκοπικά ευρήματα θα τροποποιούνται ανάλογα με την επικαιρότητα. Δύσκολα όμως, εκτός βέβαια δραματικού απροόπτου, θα αλλάξουν οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος. Το πλήγμα στη Χρυσή Αυγή σίγουρα ενίσχυσε τον Σαμαρά και τη Ν.Δ. όχι όμως και τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Ο «πάγος» που έβαλε το Eurogroup στον Στουρνάρα και οι αμφίσημες έως αρνητικές δηλώσεις των Άσμουσεν, Ντάϊσελμπλουμ, Ρεν και Προβόπουλου επιβάρυναν όμως το κλίμα για την κυβέρνηση και εξ αντιδιαστολής ενίσχυσαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και θα συνεχίσουμε. Με εξάρσεις και υφέσεις. Μέχρι να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες…

Keywords
Τυχαία Θέματα