Μετακινήσεις εφοριακών που καθυστερούν την επιστροφή φόρων

Ως γνωστόν μετά τις 90 ημέρες τα ποσά επιστρέφονται στους φορολογούμενους εντόκως. Αυτό σημαίνει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και υπεύθυνοι για αυτό θα είναι οι προϊστάμενοι που θα λογοδοτούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση μάλιστα που αναγκασθεί το δημόσιο να επιστρέψει ποσά εντόκως στους φορολογούμενους οι προϊστάμενοι των εφοριών κινδυνεύουν με δυσμενή μετάθεση.

Πάντως οι εντολές και οδηγίες του Χάρη Θεοχάρη φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα επιστράφηκαν

140 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, η ταχύτερη διαδικασία επιστροφής φόρων οφείλεται και στη νέα διαδικασία ελέγχου των παραστατικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί νεότερη εγκύκλιος από την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, με την οποία θα απλοποιούνται περαιτέρω τα κριτήρια ελέγχου για τις επιστροφές φόρου.

Πάντως , στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τα ακόλουθα στοιχεία: οι εκκρεμείς αιτήσεις την 1η Απριλίου 2013 ανέρχονταν σε περίπου 2.280 και αντιστοιχούσαν σε ποσό επιστροφής 385 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα μεταξύ 1/4/2013-1/10/2013 υποβλήθηκαν περίπου 2.700 νέες αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε ποσό επιστροφής 233 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό διεκπεραιώθηκαν 2.820 αιτήσεις και καταβλήθηκαν στους εξαγωγείς 337 εκατ. ευρώ. Την 1η Οκτωβρίου 2013 σε εκκρεμότητα βρίσκονταν 2.160 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 282 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα