Αισιοδοξία για τα stress test

Την βεβαιότητά τους ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα περάσουν με άνεση το stress test που διενεργεί η BlackRock και δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν εκ νέου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Οπως εκτιμούν, η Εθνική Τράπεζα,

η Alpha Bank και ο Ομιλος Πειραιώς θα αντισταθμίσουν τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου από τη λειτουργική κερδοφορία, της συνέργειες λόγω των συγχωνεύσεων, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η οποία εκτιμάται ότι θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, επιδίωξη της κυβέρνησης, του ΤΧΣ, αλλά και της διοίκησης της τράπεζας είναι τα κεφάλαια να συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί. Η επιτυχία της αύξησης θα είναι κρίσιμη για την Eurobank καθώς αν δεν συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια τότε θα πρέπει να απευθυνθεί και πάλι στο Ταμείο.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη απώλεια κατά το προηγούμενο stress test προήλθε από το «κούρεμα» των ομολόγων, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη φορά. Σημειώνεται ότι μετά το PSI και την επαναγορά των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών πλέον η έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα είναι μηδαμινή.

Επιπροσθέτως, ριζικά βελτιωμένες –σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση– είναι και οι μακροοικονομικές παραδοχές. Το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95%, ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ. Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου (που είναι αυτές του ΔΝΤ) με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δύο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η νέα άσκηση γίνεται με βάση κοινή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη, ενώ την επιμέλεια έχει η EBA.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 30 Νοεμβρίου η BlackRock θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τα τελικά ευρήματα της άσκησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, θα παραδοθούν και τα αποτελέσματα για τα χαρτοφυλάκια δανείων των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Εν συνεχεία, επιτελείο της ΤτΕ, συνεκτιμώντας τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν μέσα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία της προ προβλέψεων κερδοφορίας των τραπεζών, θα προσδιορίσει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σημειώνεται ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης για την 5ετία 2013 – 2017 προβλέπουν τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών, μέσω μείωσης του δικτύου καταστημάτων και προσωπικού, καθώς και πωλήσεις θυγατρικών και άλλων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν από τη λειτουργική κερδοφορία τους άνω των 10 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η λειτουργική κερδοφορία, καθώς επίσης οι συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και οι προβλέψεις που έχουν ήδη διενεργήσει οι τράπεζες, θα αφαιρεθούν από τις κεφαλαιακές ανάγκες. Η ΤτΕ θα ανακοινώσει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Keywords
Τυχαία Θέματα