Κάντε το εμβόλιο κατά του ιού HPV

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου, καθώς και μία σειρά από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Πρόκειται για έναν ιό ιδιαίτερα μολυσματικό αφού μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και αφορά σε κάθε γυναίκα, κυρίως στις έφηβες και νεαρές γυναίκες. Κλειδί για την αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη, και ειδικότερα ο εμβολιασμός, ο οποίος αποδεικνύεται όλο και πιο αποτελεσματικός.

Tης Ιωάννας Τσιαούση MD, MBA,

γυναικολόγου-μαιευτήρος, συνεργάτιδας Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που σε κάποιο ιατρείο της Αμερικής εμβολιάστηκε το πρώτο κορίτσι έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ήταν Ιούνιος του 2006 όταν ο FDA χορήγησε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στο τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV. Η πενταετία που πέρασε πρόσθεσε πλήθος επιστημονικών στοιχείων και μεγάλη κλινική πείρα. Η κλινική πείρα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για κάθε καινοτομικό εμβόλιο όπως το συγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του ιού HPV. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο όχι κάποιας κλινικής μελέτης, αλλά της τρέχουσας ιατρικής πρακτικής. Η αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων από την κλινική πράξη που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι εντυπωσιακά καθώς δείχνει πραγματική μείωση στην συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων που προλαμβάνονται3 με τον εμβολιασμό.

Στη χώρα μας αντίστοιχα, έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες, που αποτελούν ουσιαστικά και την καλύτερη επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων έναντι του HPV.

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της HPV λοίμωξης;

Οι βιβλιογραφικές αναφορές υποσημειώνουν τα τελευταία χρόνια μία πολύ μεγάλη επιδημιολογική αύξηση της HPV λοίμωξης. Το «Nordic Cancer Registry» καταγράφει, για παράδειγμα, αύξηση της HPV λοίμωξης στις νορβηγικές χώρες της τάξης του 1.000% την τελευταία 20ετία. Η επιδημιολογική αυτή άνοδος διαμορφώνεται από σύγχρονες κοινωνικές αλλαγές και από μεταβολές στη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων και των νεαρών κοριτσιών. Έτσι, εκτιμάται ότι ποσοστό περίπου 70% των γυναικών και των ανδρών ηλικίας 15 έως 49 ετών έχει ένδειξη λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Τι προκαλεί η λοίμωξη από τον ιό HPV;

Ο ιός αυτός έχει περίπου 200 τύπους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν τύποι που προκαλούν καρκίνο και άλλοι που προκαλούν καλοήθη νοσήματα. Έτσι, ανάλογα με τον τύπο του ιού που προσβάλλει τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού, καθώς και γεννητικά κονδυλώματα. Μάλιστα, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι ο ίδιος ιός ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.

Η έρευνα απέδειξε ότι δύο είναι οι κυρίαρχοι κακοήθεις τύποι, οι τύποι 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, και δύο είναι οι κυρίαρχοι καλοήθεις τύποι, οι τύποι 6 και 11, που

Keywords
Τυχαία Θέματα