Πολυκυστικές ωοθήκες: νεότερες απόψεις

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας.

Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις δεκαπέντε Ελληνίδες μεταξύ 20 - 40 ετών έχει το σύνδρομο, ενώ μία στις τρεις γυναίκες εμφανίζει τουλάχιστον ένα από τα ορμονικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτό! Είναι σημαντική, λοιπόν, η ενημέρωση τόσο για τα συμπτώματα όσο και για την αντιμετώπισή τους.

του Θάνου Παπαθανασίου, MD (London) MRCOG FHEA μαιευτήρος -γυναικολόγου, επιστημονικού συνεργάτη μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Τα νεότερα

δεδομένα γύρω από τη μυστηριώδη αυτή πάθηση, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), έχουν πια οδηγήσει όλο και περισσότερες γυναίκες στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και καθοδήγησης. Πέρα από τις ανεπιθύμητες αλλαγές που μπορεί να προκαλεί στην εμφάνιση (αυξημένη τριχοφυΐα, αυξημένο βάρος, ακμή), στην ορμονική λειτουργία (καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου) και στη γονιμότητα της γυναίκας (δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης), είναι πλέον ξεκάθαρο πως μπορεί επίσης να σχετίζεται με προβλήματα υγείας στο απώτερο μέλλον.

Ο ρόλος του ειδικού έχει πια επεκταθεί στο να συμπεριλάβει, εκτός από την προσωρινή ρύθμιση της ορμονικής ανισορροπίας που προκαλείται από το ΣΠΩ, την κατάστρωση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου παρακολούθησης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των πιο σοβαρών και απώτερων επιπλοκών που απορρέουν από αυτό. Τα κλασικά ενοχλήματα είναι η καθυστέρηση ή η παντελής έλλειψη περιόδου, η αυξημένη τριχοφυΐα, η ακμή, η αύξηση βάρους ή η δυσκολία απώλειας βάρους και προβλήματα γονιμότητας. Άλλες γυναίκες θα βρουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες ύστερα από υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων που έκαναν με κάποια άλλη ιατρική ένδειξη.

Άλλες με ΣΠΩ ίσως έχουν παρατηρήσει πως αισθάνονται περίεργα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, γεγονός που οι ίδιες αποδίδουν σε μικρές υπογλυκαιμίες. Δεν είναι καθόλου σπάνιο μια γυναίκα να παραπονιέται για συνδυασμό των προαναφερθέντων συμπτωμάτων. Από την άλλη, δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με τα παραπάνω ενοχλήματα έχουν ΣΠΩ. Ορισμένες με καθυστέρηση στην περίοδο θα υποφέρουν από κάποια άλλη ορμονική πάθηση. Η ακμή και η αυξημένη τριχοφυΐα μπορεί να μην έχουν απόλυτα ορμονικό υπόβαθρο, ενώ οι αλλαγές στο σωματικό βάρος ίσως οφείλονται αποκλειστικά σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Τέλος, ενώ περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών στο κολπικό υπερηχογράφημα, μόνο κάποιες από αυτές έχουν ορμονικά στίγματα που παραπέμπουν στο ΣΠΩ.

Η μεγάλη αλλαγή

Η πρόσφατη συνειδητοποίηση ότι η ορμονική ανισορροπία του ΣΠΩ σχετίζεται άμεσα με διαταραχές της ινσουλίνης (ουσία που ρυθμίζει με ακρίβεια την κατανάλωση σακχάρου στο σώμα μας) έφερε δραστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της γυναίκας η οποία έχει διαγνωστεί με πολυκυστικές ωοθήκες. Είναι πια γνωστό ότι περίπου 40% των γυναικών με ΣΠΩ θα αναπτύξει ήπια αυξημένο σάκχαρο ή επίσημο σακχαρώδη διαβήτη μετά τα σαράντα έτη. Επίσης, η αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα