«Φιλικά προς τα βρέφη» μαιευτήρια

Δεν μπορώ να μην χαρώ με την ανακοίνωση ότι αναγνωρίστηκαν ως «Φιλικά προς τα βρέφη» τα δύο πρώτα ελληνικά νοσοκομεία, το «Αττικόν» και το Έλενα Βενιζέλου», από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα δύο αυτά μαιευτήρια, προάγουν τον μητρικό θηλασμό. Η αρχή μόλις έγινε και εύχομαι σύντομα να ακολουθήσουν και τα άλλα μαιευτήρια την κατεύθυνση αυτή.

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μαυρίδου

Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως φιλικό προς τα βρέφη,

σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο.

Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF, προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.7. Διευκόλυνση της πρακτικής "rooming in", δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα