Στα δύσκολα, μείνετε ψύχραιμες...

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από πολύ άγχος, εφόσον, εκτός από τις πολύ όμορφες στιγμές που μοιράζεστε με το μικρό παιδί σας, δοκιμάζεται η υπομονή, η διάθεσή, αλλά και ο ύπνος σας.

Της Χριστιάνας Ιορδάνου M.Sc, MBPsS, ψυχολόγου-δραματοθεραπεύτριας, www.ekseliksis.gr

Ένας βασικός ρόλος του γονέα είναι να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί όλα τα συναισθήματα που βιώνει, είτε αυτά αφορούν σε έντονο θυμό είτε σε αμέριστη χαρά. Για να κατορθώσετε, όμως, να είστε ήρεμοι και στοργικοί γονείς είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει ότι ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας όταν δεν αισθάνεστε καλά και, παράλληλα, αναζητάτε την κατάλληλη στήριξη, ώστε να ανακτήσετε την ψυχική και σωματική σας ισορροπία.

Επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Όταν αισθάνεστε ότι η διάθεσή σας είναι αρνητική, το στρες της καθημερινότητας σας κατακλύζει και συνειδητοποιείτε ότι είστε συνεχώς θυμωμένες/οι και εκνευρισμένες/οι με το παιδί σας. Ακριβώς τότε, είναι σημαντικό να αισθανθείτε καλύτερα. Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να το κατορθώσετε αυτό είναι μέσω της επαφής με αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο χρόνος που περνάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, με το οποίο αισθάνεστε ασφαλείς και ήρεμες/οι, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τη διάθεση σας σε επιθυμητά επίπεδα. Εάν η επαφή με το συγκεκριμένο άτομο χαρακτηρίζεται και από σωματική εγγύτητα (π.χ. μια αγκαλιά) η βελτίωση της διάθεσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όσο και αν περνάτε καλά με τα παιδιά σας είναι σημαντικό να έχετε ενήλικες στη ζωή σας που μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές σας ανάγκες.

Αυτά τα πρόσωπα μπορούν να σας ακούσουν, να μοιραστούν τους προβληματισμούς σας και να σας προσφέρουν ανεκτίμητη στήριξη σε θέματα που σας απασχολούν. Η παρουσία αυτών των ατόμων στη ζωή σας είναι απαραίτητη, οπότε μην περιμένετε έως ότου αισθανθείτε κουρασμένες/οι, εξουθενωμένες/οι ή συναισθηματικά φορτισμένες/οι για να τους αναζητήσετε.

Πολλές φορές η έλλειψη χρόνου ή υποστηρικτικού δικτύου αναγκάζει πολλούς γονείς να στρέφονται στα παιδιά τους για στήριξη. Όμως είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται το παιδί ως σύμβουλος ή ως το άτομο στο οποίο στρέφεται ο γονιός όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Τα παιδιά κάνουν μεγάλο αγώνα για να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα, οπότε φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούν και εκείνα των γονιών τους.

Γενικά, η επαφή με αγαπημένα πρόσωπα που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα επηρεάζει τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου σας, τονώνοντας έτσι τη διάθεσή και την ψυχική σας ηρεμία. Επομένως, όταν αισθανθείτε την ανάγκη για επαφή ή στήριξη πάρτε τηλέφωνο ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αγκαλιάστε τη/το σύντροφό σας και δείτε μια ταινία μαζί, μιλήστε για χαρούμενα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και γελάστε μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό δε διασφαλίζετε μόνο την ψυχική σας ηρεμία, αλλά γεμίζετε τις μπαταρίες σας, ώστε

Keywords
Τυχαία Θέματα