Έρευνα για συμπλήρωμα ξένου γάλακτος

Οι περισσότερες μαμάδες θηλάζουν αποκλειστικά για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μιας και στην πορεία προσθέτουν και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος στην διατροφή του μωρού τους,

μέχρι που σταδιακά σταματούν να θηλάζουν. Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έρευνας καταδεικνύουν ότι η τακτική αυτή μάλλον οδηγεί σε πρόωρο αποθηλασμό.

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα μητρικού θηλασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ χαμηλότερα από τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για αποκλειστικό

μητρικό θηλασμό έξι μηνών και συνέχιση του θηλασμού μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες ζωής. Τα νούμερα βέβαια είναι ακόμα πιο απογοητευτικά για την Ελλάδα.

Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εκτιμήσουν κατά πόσο μητέρες που δίνουν στο βρέφος εκτός από μητρικό γάλα και ξένο γάλα για βρέφη του εμπορίου τελικά είχαν μικρότερη διάρκεια μητρικού θηλασμού. Αυτό είναι πιθανό γιατί η παραγωγή μητρικού γάλακτος μπορεί να μειώνεται εάν το βρέφος δεν θηλάζει σε κάθε τάϊσμα του. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό για τις ΗΠΑ δείγμα βρεφών μεταξύ 1999 και 2006. Αποκλείστηκαν από την έρευνα βρέφη που ήταν πρόωρα ή είχαν νοσηλευθεί στην νεογνική μονάδα. Συνολικά αναλύθηκαν δεδομένα από 6700 παιδιά, όπως το ιστορικό βρεφικής διατροφής, οι δημογραφικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.

Οι κύριες ερωτήσεις που αναδείχθηκαν ήταν κατά πόσο το παιδί είχε θηλάσει αποκλειστικά κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, ή κατά πόσο θήλαζε λαμβάνοντας παράλληλα και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ή δεν θήλαζαν καθόλου.

Μεταξύ των βρεφών που μελετήθηκαν, 55% είχαν αποκλειστικό θηλασμό την πρώτη εβδομάδα ζωής, ενώ 33% δεν θήλασαν καθόλου και τα υπόλοιπα έκαναν μεικτή διατροφή με μητρικό και ξένο γάλα.

Βρέθηκε ότι παιδιά μητέρων σε χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα ήταν πιο πιθανό να μην θηλάζουν αποκλειστικά και να παίρνουν «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος. Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών είχε επίσης την ίδια επίδραση.

Όταν οι ερευνητές είδαν πόσα από αυτά τα παιδιά θήλαζαν αποκλειστικά στους 4 μήνες ζωής, μόνο 40% θήλαζαν αποκλειστικά από τα βρέφη που τις πρώτες μέρες της ζωής τους έπαιρναν και ξένο γάλα για βρέφη, σε σύγκριση με 65% των βρεφών που και τις πρώτες τους μέρες θήλαζαν αποκλειστικά.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά τουλάχιστον για τους πρώτους 4 μήνες ζωής, στην ηλικία των 2 με 6 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ή για να το πούμε όπως θα έπρεπε, 26 με 28% των παιδιών που δεν θήλασαν αποκλειστικά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 2 με 6 ετών, όταν για τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά τουλάχιστον 4 μήνες το ποσοστό ήταν 19.9%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας στα μαιευτήρια πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι παρέχουν αντικρουόμενα μηνύματα στους γονείς όταν δίνουν στα νεογένν

Keywords
Τυχαία Θέματα