Το νησί των Σκλάβων: Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί στέλνουν το μήνυμα της ισότητας

11:52 28/2/2017 - Πηγή: iPop

Ένα πρωτότυπο πάντρεμα νοηματικής και ομιλούμενης γλώσσας πραγματοποιείται στο Θέατρο Κωφών όπου και παρουσιάζεται το έργο του Μαριβώ «Το νησί των σκλάβων».

Το ανάλαφρο αλλά παράλληλα και γεμάτο διαχρονικά μηνύματα έργο, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1725, σε ταξιδεύει σ΄ένα κόσμο παράξενο και άδικο που μετατρέπεται σε ονειρικό και δίκαιο. Αφεντικά και δούλοι βρίσκονται τυχαία στο νησί των εξεγερμένων δούλων και αλλάζουν ρόλους μέχρι να κατανοήσουν την έννοια του πόνου και να καταλάβουν την έννοια της ανθρωπιάς,

της Δικαιοσύνης και φυσικά της Δημοκρατίας.

Το iPop.gr δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί εκεί για να μιλήσει με τους συντελεστές της παράστασης.

Λίγα λόγια για το έργο. Πιστεύετε πως είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα ακόμα κι αν γράφηκε πριν τόσα χρόνια;Φωτεινή Τάχα (κωφή ηθοποιός): Το συγκεκριμένο έργο ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή εποχή γιατί έχει πολιτικά μηνύματα. Αναλύει, το πώς όσοι λαμβάνουν εξουσία ξεχνούν όλα όσα έχουν πει και υποσχεθεί προεκλογικά.
Βασιλική Σουρρή (ακούουσα ηθοποιός): Ζούμε σε μια κοινωνία όπου δυστυχώς η ανισότητα υπάρχει. Οι έχοντες τα προνόμια κυβερνούν και σ΄αυτό υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία με το έργο. Όσοι έχουν τα προνόμια είναι όσοι ορίζουν τα πάντα.
Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεστε μαζί κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί; Μέσω αυτής της συνεργασίας θα θέλατε να περάσετε το μήνυμα πως έτσι θα πρέπει να είναι η κοινωνία;Απόστολος Γιαννόπουλος (κωφός ηθοποιός): Ουσιαστικά το μήνυμα είναι ακριβώς αυτό, η συνεργασία μεταξύ κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Η δουλειά βέβαια που απαιτείται για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετή. Πρώτα γίνεται η προετοιμασία με τους κωφούς γιατί έχουμε διαφορετική κουλτούρα. Στη συνέχεια το κείμενο μεταφράζεται από τη διερμηνέα μας Σοφία Ρομπόλη και αναλύεται ο κάθε ρόλος ξεχωριστά. Τα δύο σκέλη του ρόλου κομπώνουν και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη διπλή διανομή.
Ονησίφορος Ονησιφόρου (ακούων ηθοποιός): Εννοείται πως η παράσταση θέλει να περάσει το νόημα της συνεργασίας. Οι κωφοί είναι άνθρωποι ίσοι με εμάς όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Το κύριο θέμα είναι η αναγνώριση της νοηματικής που είναι η γλώσσα τους. Θα πρέπει σαφώς να υπάρχουν διερμηνείς παντού, όπως στα νοσοκομεία ή στις υπηρεσίες για να μπορούν να έχουν ακριβώς όσα και οι ακούοντες. Δεν είναι δύσκολη η συνεργασία μας, υπήρξε δυσκολία μόνο ως προς την συνεννόηση και στο κούμπωμα των δύο γλωσσών.Γνωρίζουμε πως είσαι στο θέατρο κωφών από τότε που στην ουσία ξεκίνησε. Ποιες δυσκολίες βλέπεις πως υπάρχουν και τι θα ήθελες να αλλάξει;Απόστολος Γιαννόπουλος (κωφός ηθοποιός): Είναι πολλά όλα όσα μου έχει χαρίσει το θέατρο. Μου έχει δώσει την μαγεία να αναλύω τους ρόλους και να τους παραδίδω στην κοινότητα των κωφών. Οι κωφοί δυστυχώς δεν έχουν την επιλογή να δουν πολλά έργα καθώς δεν υπάρχει προσβασιμότητα στα θέατρα οπότε είναι πολύ σπουδαίο για εμένα να μπορώ να τους μεταφέρω όσα έχουν γράψει σπουδαίοι συγγραφείς. Έχουμε βέβαια κάνει πολλούς αγώνες συνδικαλιστικά, ως μέλος του ΔΣ του θεάτρου που είμαι. Υπάρχει ένα Προεδρικό διάταγμα το 370 το οποίο αναφέρει πως αν θέλει κάποιος να σπουδάσει δραματική πρέπει να είναι αρτιμελής και εμείς δεν θεωρούμαστε αρτιμελής οπότε δεν μπορούμε. Αυτό το διάταγμα αφαιρέθηκε αλλά υπάρχει άλλο το οποίο αναφέρει πως χρειάζεται καθαρότητα φωνής κάτι το οποίο επίσης μας αποκλείει.Μια ευχή για το μέλλον;Απόστολος Γιαννόπουλος (κωφός ηθοποιός): Θέλουμε το θέατρο μας να έχει μόνιμη στέγη. Δεν έχουμε δικό μας κτήριο πληρώνουμε μόνοι μας το ενοίκιο καθώς δεν επιδοτείται από πουθενά. Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, όμως, έχει βγει στο εξωτερικό και εκεί σαφώς τα πράγματα είναι πιο καλά, υπάρχουν επιδοτήσεις, εκπαίδευση και πολλά άλλα. Αυτό που ζητάμε είναι να αρθεί από το διάταγμα η καθαρότητα της φωνής για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να υπάρχουν όλοι και περισσότεροι κωφοί ηθοποιοί.Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη στιγμή της παράστασης και ποια η αντίδραση του κοινού που την έχει δει;
Χριστίνα Ροκαδάκη (ακούουσα ηθοποιός): Για μένα η καλύτερη στιγμή είναι όταν μαθαίνουμε για την απελευθέρωση μας. Τότε πανηγυρίζουμε με την ψυχή μας. Όταν το ακούμε νιώθουμε σαν να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι σχεδόν σοκαριστικό το πώς αισθανόμαστε. Είναι δύσκολο ακόμα και να το διαχειριστούμε. Για μας η ελευθερία είναι κάτι ονειρικό από τη στιγμή που έχουμε γεννηθεί με δεδομένη τη συνθήκη της σκλαβιάς. Ο κόσμος νιώθει το ίδιο και εκπλήσσεται με την ελευθερία που καλούμαστε να απολαύσουμε.
Μάρθα Μπάμπη (κωφή ηθοποιός): Μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί ποτέ πια είναι η καλύτερη στιγμή. Καλούμαι να είμαι εκεί σε όλο τον ρόλο. Είναι σημαντικό για μένα να με βλέπουν να νοηματίζω. Σε όλο το έργο κοιτώ κλεφτά τον κόσμο για να δω αν γελάει κι όταν δεν το κάνει νιώθω, πως θέλω να προσπαθήσω περισσότερο για να το καταφέρω.Υπάρχουν δυσκολίες στην συνύπαρξη ακουόντων κωφών ηθοποιών αλλά και γενικά ατόμων;
Πάνος Κατσής (κωφός ηθοποιός): Στο παρελθόν ήταν πιο μικρή η κοινότητα των κωφών. Τώρα πλέον είναι περισσότεροι και ο ρατσισμός πολύ μικρότερος. Η συνύπαρξη πάντα ήταν εύκολη όταν υπάρχει θέληση Βέβαια η ευρεία κοινότητα δεν στέκεται στο πλευρό μας όπως πρέπει, όπως δηλαδή και στα περισσότερα άτομα με ειδικές ικανότητες. Κόβονται πολλά από τα δικαιώματα μας. Όπως η εκπαίδευση οι λογοθεραπείες και άλλα πολλά. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη και να μην υποστηρίζονται μόνο τα μονοπώλια.
Ιάσων Bitter Κουρούνης (ακούων ηθοποιός): Η διαφορετικότητα δεν είναι και ούτε πρέπει να είναι εμπόδιο για κανέναν. Η τέχνη μας ενώνει όλους. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ακουόντων και κωφών αλλά το πάντρεμα δημιουργεί ένα σύνολο. Έχω παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις κωφών και έχω παρατηρήσει πως είναι περισσότερο της κίνησης. Εκφράζονται μέσω των κινήσεων και πέρα της διαφοράς της γλώσσας σε όλα τα άλλα είμαστε ίδιοι. Δεν υπάρχουν διαφορές και αυτό το βλέπεις μέσα από την τέχνη που ενώνει τα πάντα και μας κάνει ένα.
Πιστεύεται πως στην κοινωνία υπάρχει η ανισότητα των χαρακτήρων του έργου, όχι, μόνο ως προς το ζήτημα σκλάβων- αφεντικών αλλά και ως προς τους κωφούς και τους ακούοντες;Σοφία Καρρά (ακούουσα ηθοποιός ): Πιστεύω πως εμείς δίνουμε τελικά το νόημα στην ανισότητα και πολλές φορές εστιάζουμε χωρίς λόγο στο διαφορετικό. Αυτό στην ουσία δεν υπάρχει. Εγώ με τα παιδιά νιώθω πολύ κοντά. Επικοινωνούμε από το μηδέν χωρίς ο ένας να γνωρίζουμε τη γλώσσα του άλλου κι αυτό είναι κάτι μαγικό. Έχουμε πολλά κοινά και ακόμα κι αν έχουμε διαφορετική κουλτούρα σε πολλά θέματα η επικοινωνία μας ξεκινά από μηδέν.
Κώστας Μητσιόπουλος (κωφός ηθοποιός): Με την Σοφία είμαστε ένα, είμαστε ένας ρόλος με δύο άτομα. Της έχω και μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Εγώ δεν μπορώ να ακούω ήχους και τους ακούει αυτή για΄μένα. Είναι το alter ego μου. Για ΄μένα δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχουν άτομα που είναι ταπεινά και πιστεύουν πως είμαστε όλοι είμαστε ίσοι αλλά και άλλα άτομα που δεν καταλαβαίνουν πως νιώθουμε. Νομίζουν, πως είμαστε ένα τίποτα κι αυτό δεν ισχύει. Θα πρέπει αυτοί να μάθουν πως πίσω από όλα από τις υπηρεσίες από τα έργα που γίνονται αλλά και γενικότερα από όλα υπάρχουμε κι εμείς.

Στο iPop.gr μίλησε και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Βηλαράς, ο οποίος τόνισε:

Είναι δύσκολη σαν διαδικασία να σκηνοθετείς μια παράσταση με δύο στην ουσία γλώσσες. Ευτυχώς έχουμε την Σοφία η οποία είναι ο κύκλος ο οποίος μας συνδέει. Πρέπει να συνδυαστούν δύο κουλτούρες, κωφοί και ακούοντες γελάμε με διαφορετικά πράγματα και όλα αυτά πρέπει να παντρευτούν μαζί. Είμαι στο θέατρο κωφών έξι χρόνια και κάθε χρόνο τα πράγματα είναι καλύτερα. Είναι πολύ όμορφο να προσφέρουμε σε άτομα όταν μπορούμε. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

Και πρόσθεσε:

«Φέτος είναι η πρώτη που ασχολούμαστε με κάποιο έργο κλασικού ρεπερτορίου και είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω παράσταση μεταφράζεται στη νοηματική. Ποιος να του το έλεγε του Μαριβώ».

Info!

Το νησί των σκλάβων
Θέατρο Κωφών Ελλάδος
Διεύθυνση: Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Ώρα παράστασης: 21:15
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3214708 και 6945390799 | Κρατήσεις (μόνο με sms): 6981167502

The post Το νησί των Σκλάβων: Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί στέλνουν το μήνυμα της ισότητας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα