Το άγχος του πολέμου: Πώς μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις;

14:46 1/3/2022 - Πηγή: iPop

Χάρη στα social media οι ειδήσεις, οι εικόνες και τα βίντεο βομβαρδίζουν την αρχική μας σελίδα διαρκώς και εκτιθέμεθα συνεχώς σε νέα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Πώς μπορούμε, όμως, διαχειριστούμε όλες αυτές τις αρνητικές ειδήσεις; Σίγουρα ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο για όλους μας. Όμως, υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις

την ψυχραιμία σου.

Είναι στη φύση μας ως ανθρώπινα όντα να νιώθουμε ενσυναίσθηση και λύπη για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τις δυσκολότερες στιγμές της ζωή τους. Παρόλο που δεν είμαστε σωματικά παρόντες, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από αυτό που συμβαίνει.

Προσπαθώντας να συνεχίσω κανονικά τη ζωή μου, ενώ στην Ουκρανία γκρεμίζεται ο κόσμος

Ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου: Πώς μπορείς να τις διαχειριστείς;

Εάν αντιμετωπίζεις συναισθήματα αναταραχής και άγχους αυτή τη στιγμή να ξέρεις ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και υπάρχει τρόπος να το διαχειριστείς. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς να διαχειριστείς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που σε κατακλύζουν αυτή τη στιγμή.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Έλεγξε τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεσαι

Σε περιόδους κρίσης η παραπληροφόρηση και τα fake news εξαπλώνονται αστραπιαία. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να συμβουλεύεσαι για τις εξελίξεις αξιόπιστες πηγές. Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να βρεις πολλές πηγές που επιβεβαιώνουν τις ίδιες πληροφορίες προτού κοινοποιήσεις κάτι.

Εξέφρασε τα συναισθήματά σου

Δεν είναι επιπόλαιο να αισθάνεσαι επηρεασμένη από αυτό που συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αν νιώθεις την ανάγκη να κλάψεις, κάνε το, είναι ένας τρόπος να ξεσπάσεις και να ανακουφίσεις τον εαυτό σου. Αν από την άλλη νιώθεις την ανάγκη να το συζητήσεις, θα σε συμβούλευα να καλύψεις αυτή την ανάγκη σου. Αλλά να θυμάσαι, ό,τι κι αν κάνεις να το κάνεις με μέτρο.

PixabayΠροσπάθησε να ακολουθήσεις την ρουτίνα σου

Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου, ενώ άνθρωποι λίγα χιλιόμετρα μακριά χάνουν τις ζωές τους. Όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική σου υγεία να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου. Αυτό περιλαμβάνει τις ώρες ύπνου, τις ώρες αφύπνισης, την εργασία σου και οποιοδήποτε χόμπι ακολουθείς.

Όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα, «αισθανόμαστε απώλεια ελέγχου στη ζωή μας και σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας», έχει δηλώσει ο Dan Reidenberg, εκτελεστικός διευθυντής του Suicide Awareness Voices of Education . «Όσο περισσότερο μπορούμε να τηρούμε τη ρουτίνα μας, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας νιώθουν ότι έχουμε ξανά τον έλεγχο».

5 εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ακόμα κι αν κοπεί το Ίντερνετ)

Θέσε όρια στην πληροφορία που εκτίθεσαι

Προφανώς και δε σου ζητάω να αποσυνδεθείς εντελώς από όλα τα social media αλλά προσπάθησε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς σε αυτά. Είναι ζωτικής σημασίας να θέσεις τα όριά σου, επέλεξε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να ενημερώνεσαι, ενώ τις υπόλοιπες προτίμησε να κάνεις ένα διάλειμμα από όλα αυτά.

Ζήτησε επιπλέον υποστήριξη

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορείς να απευθυνθείς στον θεραπευτή σου, στους αγαπημένους σου, στους συναδέλφους σου ή σε οποιονδήποτε εμπιστεύεσαι όταν πρόκειται να μοιραστείς τα συναισθήματά σου.

«Όταν στενοχωριόμαστε για κάτι, όσο περισσότερο το συζητάμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε», συμβουλεύει προηγουμένως ο Dan Reidenberg.

Εικόνες ελπίδας, έμπνευσης και θλίψης από την Ουκρανία: Γιατί κανείς δεν μπορεί να σου δώσει περισσότερη δύναμη από έναν λαό που αντιστέκεται

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το άγχος του πολέμου: Πώς μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα