Μην πιέζεσαι άλλο! Μίλα για τις ανάγκες σου και βάλε τα όριά σου

11:23 1/3/2022 - Πηγή: iPop

Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ως ενήλικη, δυσκολευόμουν πολύ στις σχέσεις μου με τους άλλους. Κάποιες φορές ένιωθα πίεση, άλλες φορές με άγχωνε η αλληλεπίδραση μαζί τους, ενώ πολύ συχνά έπιανα τον εαυτό μου να “μην έχει λόγο” κι απλώς να ακολουθεί ό,τι πει η παρέα. Μου πήρε αρκετά χρόνια για να καταλάβω ότι η πηγή αυτού που βίωνα είχε ένα απλό και μικρό όνομα: Όρια.

Απ’ όταν ήμουν μικρή έχτιζα σχέσεις χωρίς υγιή όρια. Σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε είδους σχέση. Το αναγνώριζα τότε; Φυσικά και όχι! Και εννοείται πως δεν μπορούσα

να καταλάβω εάν γι’ αυτό που ένιωθα έφταιγαν οι άλλοι ή εγώ. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως για τίποτα στη ζωή μας δεν φταίνε οι άλλοι, εκτός αν τους έχουμε επιτρέψει να το κάνουν. Εκτός δηλαδή εάν δεν τους έχουμε βάλει υγιή όρια στο πόσο και πώς παρεμβαίνουν σ’ αυτήν.

Καθώς ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι ότι το βασικό μου πρόβλημα ήταν η αδυναμία μου να θέσω υγιή όρια στις σχέσεις μου, προσπάθησα αρκετές φορές να το αλλάξω. Τις περισσότερες απ’ αυτές με αποτυχία. Όχι γιατί δεν ήξερα στη θεωρία τι σημαίνουν τα υγιή όρια, αλλά γιατί μου ήταν αδύνατο να τα θέσω με σωστό τρόπο.

Άλλωστε είναι δύσκολο να συνηθίσουν και οι άλλοι αυτή την αλλαγή μετά από χρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται με άγαρμπο τρόπο. Το κέρδος, όμως, όταν επικοινωνείς σωστά τα όριά σου στους άλλους, τα σέβονται και τα τιμάς κι εσύ η ίδια, είναι ανεκτίμητο!

View this post on Instagram

A post shared by Nedra Glover Tawwab, Therapist (@nedratawwab)

Βάλε τα όριά σου!

Όχι απλά γιατί το λένε οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, αλλά γιατί θα αλλάξει όλη η ζωή σου! Βάλε όρια στις φιλίες σου, στον σύντροφό σου, στην οικογένειά σου, στην εργασία σου. Και μην ξεχνάς ποτέ, ότι οι άλλοι σου συμπεριφέρονται ανάλογα με τα όρια που (δεν) έχεις θέσει.

Όπως πολύ εύστοχα εξηγεί η θεραπεύτρια Nedra Glover Tawwab στο βιβλίο της “Βάλε τα όριά σου”, όταν δεν θέτουμε όρια, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Burnout, κατάθλιψη, αίσθημα αγανάκτησης είναι μόνο μερικά απ’ όσα μπορεί να βιώνεις εάν αποφεύγεις τα όρια.

Κι ενώ μπορεί να έχεις στο μυαλό σου πως όταν αναγνωρίσεις ότι δεν έχεις θέσει υγιή όρια, το να το κάνεις θα είναι απλά μια απόφαση, η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι, ακόμα και μετά το στάδιο της αναγνώρισης, δεν καθορίζουν όρια στις σχέσεις τους με τους άλλους, καθώς δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την “ταλαιπωρία” του να τα θέσουν.

Αν βρίσκεσαι σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου, αλλά αδυνατείς να κάνεις πράξη όσα έχεις στη θεωρία στο μυαλό σου και να χτίσεις πιο υγιείς σχέσεις, ήρθε η στιγμή να εξερευνήσεις τον μαγικό κόσμο των ορίων, να μάθεις πόσο κοστίζει το να μην έχεις όρια, να αναγνωρίσεις τις παραβιάσεις τους και το τι επακολουθεί και φυσικά να μάθεις τον τρόπο να εκφράζεις και να επικοινωνείς τα όριά σου. Αυτή δεν είναι, όμως, μια διαδικασία που την κάνεις μια φορά και τελείωσες. Για να τιμάς τα όριά σου, δεν θα πρέπει να τα επικοινωνείς μια φορά και μετά να τα αφήνεις στην τύχη τους ή να παραβιάζονται απ’ τους άλλους και να κάνεις ότι δεν συμβαίνει. Έτσι, δεν τιμάς εσύ η ίδια τα όριά σου!

Το να θέτω υγιή όρια έχει αλλάξει τη ζωή μου με τρόπους που δεν ήξερα ότι είναι εφικτοί

Nedra Glover Tawwab

Θέτω όρια σημαίνει τα εκφράζω, τα επικοινωνώ, τα αποδέχομαι, τα σέβομαι, τα τιμάω, τα επικοινωνώ ξανά και φροντίζω ώστε να μην παραβιάζονται. Αλλά κι όταν παραβιάζονται, είμαι εκεί για να αναλάβω ξανά δράση.

View this post on Instagram

A post shared by Nedra Glover Tawwab, Therapist (@nedratawwab)

Μεγαλώνουμε συχνά χωρίς να μαθαίνουμε να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και χωρίς να διεκδικούμε. Όμως, το να είσαι διεκδικητική δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να νιώθεις ενοχές. Αν δεν διεκδικείς άλλωστε αυτά που θέλεις απ’ τους ανθρώπους γύρω σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.

Τα όρια δεν αφορούν τη δημιουργία ενός τείχους που κρατά τους ανθρώπους απ’ έξω. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία που δείχνει στους άλλους πώς να υπάρχουν σε μια σχέση μαζί σου.

Πριν διαβάσω το βιβλίο της Nedra Glover Tawwab, ενώ γνώριζα πόσο σημαντικά είναι τα όρια στις σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας αλλά και στη σχέση μας με τον εαυτό μας, δεν μου ήταν εύκολο να αναλάβω δράση. Η Tawwab μου έδειξε πώς να εκφράζω τα όριά μου με έναν εξαιρετικά ελκυστικό τρόπο.

*Το τεστ αυτοαξιολόγησης στο τέλος του βιβλίου σε φέρνει αντιμέτωπη με την αλήθεια όσον αφορά τον ρόλο των ορίων στη ζωή σου, αλλά προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, όσο δύσκολο κι αν είναι να απαντήσεις σε κάποιες απ’ τις ερωτήσεις! Μπορείς να κάνεις το τεστ εδώ!

Το βιβλίο “Βάλε τα όριά σου” της Nedra Glover Tawwab κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μην πιέζεσαι άλλο! Μίλα για τις ανάγκες σου και βάλε τα όριά σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα