Τελικά πόση σημασία έχουν οι σπουδές και πότε έχουν πραγματική ουσία

19:24 28/2/2022 - Πηγή: iPop

Αξίζουν οι σπουδές τελικά; Και αν ναι γιατί όλοι οι πετυχημένοι παράτησαν το Πανεπιστήμιο στη μέση και επέσαν με τα μούτρα στη δουλειά; Gates, Zuckerberg, Jobs και άλλοι πολλοί άφησαν ανολοκλήρωτο το κομμάτι των σπουδών και όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην επιτυχία τους αλλά όπως απέδειξε η ιστορία συνέβη ακριβώς το αντίθετο σε εκείνους.

FreepikΑξίζουν οι σπουδές;

Η απάντηση έχει πολλές διαστάσεις. Έχουμε το δεδομένο των πολύ επιτυχημένων εκατομμυριούχων και επιχειρηματιών

που παράτησαν μεν το Πανεπιστήμιο στη μέση και ξεκίνησαν την επιχείρησή τους αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ούτε ο κανόνας λέει ότι θα πάρεις το πτυχίο της σχολής και θα αποσβέσεις τα χρήματα και τον χρόνο της επένδυσης που έκανες. Ειδικά στην Ελλάδα του 2022 που οι μισθοί είναι στα τάρταρα και για να καταφέρεις να ξεκολλήσεις από το 500αρικο πρέπει να έχεις τουλάχιστον δέκα χρόνια προϋπηρεσία.

Αν το χαρτί το θες γιατί πιστεύεις ότι θα κάνει πιο εύκολη την είσοδό σου στον εργασιακό χώρο που έχεις εκπαιδευτεί, δεν ξέρω αν είναι η μόνη οδός.

Στο ερώτημα αν αξίζει να σπουδάσεις φυσικά θα πω ναι αλλά κυρίως για την εκπαίδευση και για να επενδύσεις στον εαυτό σου ώστε να γίνεις εσύ καλύτερος. Να σε βοηθήσεις και να σε προμοτάρεις έχοντας το σημαντικό χαρτί της εξειδίκευσης που θα σε κάνει περιζήτητο.

Γιατί να ξεκινήσω τώρα τη δική μου επιχείρηση: Ποια είναι τα 6 χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί που πετυχαίνουν

Μην το κάνεις για το χαρτί

Κέρδισε εξ’ αρχής χρόνο. Μην πας σε μια σχολή απλά και μόνο για να πάρεις το «χαρτί». Μην πάρεις το χαρτί για «τη φουκαριάρα τη μάνα σου», για την κοινωνία, ή επειδή είσαι καλός μαθητής και μπορείς να περάσεις όπου θες. Να πας σε αυτή τη σχολή γιατί δεν μπορείς να σε φανταστείς πουθενά αλλού.

Διάβασε οδηγούς σπουδώνΜπες σε φόρουμ φοιτητώνΒρες αποφοίτους της σχολής και μάθε πού δραστηριοποιούνταιΔες τι γίνεται στον κλάδο στο εξωτερικό, εδώ αργούμε τουλάχιστον δέκα χρόνια να φέρουμε τα πράγματα γιατί η αγορά δεν είναι έτοιμη να τα υποδεχτεί

Μην έχεις το σκεπτικό που είχαν τη δεκαετία του ’80, αυτή του βολέματος. Το είδαμε το βόλεμα πού μας έφερε σαράντα χρόνια μετά. Οι μισοί στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή και οι άλλοι μισοί να αρκούνται με τα ψίχουλα που τους προσφέρουν.

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Αν είχα το μυαλό που έχω σήμερα στα 18

22 χρόνια μετά, είναι αρκετά για να πήξει το μυαλό; Φαίνεται πώς είναι. Ο χρόνος είναι το σπουδαιότερο δώρο που έχουμε και αν είχα το μυαλό που έχω σήμερα, τώρα θα είχα φτάσει…

Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα είναι αυτές που καθορίζουν το αύριό μας

Τι θα έκανα αλλιώς: Δεν θα πήγαινα στη σχολή που πήγα. Θα δούλευα από τα 18 και θα έκανα γνωριμίες! Θα έβρισκα έναν μέντορα, συγκεκριμένα κάποιον άνθρωπο που θαυμάζω πολύ για την επαγγελματική του επιτυχία και δεν θα σταματούσα να έχω επαφή μαζί του. Δεν θα έχανα χρόνο. Σε αυτά τα χρόνια τα πολύ δημιουργικά και παραγωγικά είναι η ευκαιρία σου να αρπάξεις τη ζωή από τα μαλλιά και να βάλεις τις βάσεις για το μέλλον σου. Κερδίζεις το χρόνο με αυτόν τον τρόπο.

Αν ερχόταν το παιδί μου και με ρώταγε τι να κάνω; Θα του έλεγα να ακολουθήσεις την καρδιά σου και να δουλέψεις. Δούλεψε παντού και μη θεωρείς καμία δουλειά ντροπή. Η οποιαδήποτε δουλειά ανοίγει τις πόρτες. Μαθαίνεις να επικοινωνείς, μαθαίνεις να μιλάς, να ζητάς πράγματα, ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι κάτι εύκολο και χωρίς ουσιαστική προϋπηρεσία, μαθαίνεις πώληση και μαθαίνεις και την εξυπηρέτηση πελατών, δύο εξαιρετικά skills που σου χρειάζονται σε όλη σου τη ζωή. Κάνε τα όλα αυτά μικρός, μην πας στα 30 καλομαθημένος σε μια δουλειά και να μην ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς.

Σπούδασε παιδί μου, σε ό,τι είναι εφόδιο για την αυριανή σου δουλειά, μόνο για να μάθεις την επιστήμη που θα υπηρετήσεις, όχι για να μου φέρεις πίσω ένα πτυχίο που θα βάλουμε στον τοίχο και θα το καμαρώνουμε.

Η ηλικία είναι ένα νούμερο και γερνάμε όταν σταματάμε να μαθαίνουμε. Είμαι κοντά 40 και συνεχίζω και επιμορφώνομαι συνεχώς, με σεμινάρια και επιμορφώσεις για εμένα και ύστερα για να κάνω την απόσβεσή του. Το κάνω γιατί θέλω να μάθω και αυτός θεωρώ ότι είναι ο βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης, η γνώση.

Αξίζουν οι σπουδές κατά τη γνώμη μου, μόνο αν έχεις διάθεση ανάπτυξης.Αλλιώς θα είναι ξόδεμα χρόνου, χρημάτων και ενέργειας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τελικά πόση σημασία έχουν οι σπουδές και πότε έχουν πραγματική ουσία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα