Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από μισό εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με πολλούς να περιμένουν για μέρες στα συνοριακά περάσματα

12:46 1/3/2022 - Πηγή: iPop

Η μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ουκρανία στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς καθώς οι άνθρωποι διέφυγαν από τον αναδυόμενο πόλεμο της Ρωσίας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη δραπετεύσει.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει ότι ο πόλεμος μπορεί να εκτοπίσει επτά εκατομμύρια ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες έχουν πλέον καταφύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε σε

tweet ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται στο Χάρκοβο- Ζωντανοί οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι

Η Shabia Mantoo, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είπε ότι ο πιο πρόσφατος και αυξανόμενος αριθμός ήταν 281.000 στην Πολωνία, πάνω από 84.500 στην Ουγγαρία, περίπου 36.400 στη Μολδαβία, πάνω από 32.500 στη Ρουμανία και περίπου 30.000 στη Σλοβακία. Τα υπόλοιπα ήταν διασκορπισμένα σε άγνωστες άλλες χώρες, είπε.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και λεωφορείων περίμεναν τους πρόσφυγες σε σημεία ελέγχου στα σύνορα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Άλλοι πέρασαν τα σύνορα με τα πόδια, σέρνοντας τα υπάρχοντά τους μακριά από τον πόλεμο και στην ασφάλεια της ΕΕ.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Μεγάλες ουρές ανθρώπων σε συνθήκες παγετού

Η Πολωνία προσπάθησε να διευκολύνει τη διέλευση των προσφύγων στην ΕΕ σε συνθήκες παγετού.

«Οι ουρές είναι τεράστιες», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Πολωνού πρωθυπουργού, Michal Dworczyk. Είπε ότι η αστυνομία επέτρεπε την είσοδο ατόμων χωρίς έγγραφα και ότι η κυβέρνηση συζητούσε με ουκρανούς ομολόγους της για απλοποίηση των διαδικασιών.

«Αν μετρήσουμε τα λειτουργικά συνοριακά σημεία, σίγουρα υπάρχουν πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων στα σύνορα», είπε.

Η ΕΕ θα δώσει στους Ουκρανούς πρόσφυγες δικαίωμα διαμονής, εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στο μπλοκ των 27 εθνών για έως και τρία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συναντηθούν ξανά την Πέμπτη, 3/3, για να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, η καναδική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επισπεύσει τις αιτήσεις μετανάστευσης για τους Ουκρανούς που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση.

Η υπουργός Άμυνας Anita Anand δήλωσε την Παρασκευή, 25/2, ότι οι Καναδοί αξιωματούχοι «κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν» τους Ουκρανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη ρωσική βία.

«Έχουμε περίπου 150 Καναδικά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ετοιμότητα στην Πολωνία, έτοιμα να βοηθήσουν», είπε η Anand.

Από τον κορονοϊό στον πόλεμο. Υπάρχει τρόπος να βγω πιο δυνατός από τις κρίσεις;

Καταπάτησαν παραμεθόριες πόλεις

Πλήθος κόσμου και αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να κατευθύνονται προς παραμεθόριες πόλεις όπως η Medyka, καθώς οι πρόσφυγες περιμένουν να τους παραλάβουν.

Ο δήμαρχος του Przemysl, Wojciech Bakun, απηύθυνε έκκληση στους Πολωνούς εθελοντές να σταματήσουν να εμφανίζονται με αυτοκίνητα για να προσφέρουν μεταφορά σε νεοαφιχθέντες ομάδες, λέγοντας ότι η κυκλοφορία γίνεται αδύνατη.

Καθώς οι αξιωματούχοι έψαχναν τρόπους για να ξεμπλοκάρουν τα σημεία συμφόρησης, οι Ουκρανοί που ζούσαν στην ΕΕ περίμεναν με αγωνία στα συνοριακά περάσματα για να χαιρετήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

«Περιμέναμε εδώ τρεις μέρες και ήταν στο δρόμο για πάνω από τέσσερις ημέρες», είπε η Veronika Sahlikova Kufelt, η οποία ταξίδεψε από τη Γερμανία για να συναντήσει τα ανίψια και τη γιαγιά της στο πέρασμα Ubla στη Σλοβακία.

Στο Medyka, το πιο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας, αξιωματούχοι φόρτωσαν τις νέες αφίξεις σε τουριστικά λεωφορεία προτού τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο υποδοχής στην κοντινή πόλη Przemysl, όπου φίλοι, συγγενείς και εθελοντές περίμεναν να τους συναντήσουν. 

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, οι αρχές δημιούργησαν αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής σε σκηνές, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν ιατρική βοήθεια και να επεξεργαστούν έγγραφα ασύλου, ενώ χιλιάδες εθελοντές έχουν οδηγήσει στα σύνορα με δωρεές τροφίμων, κουβέρτες και ρούχα.

Στην πρωτεύουσα της Βαρσοβίας, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι οι κάτοικοι είχαν καταχωρίσει περίπου 2.500 διαμερίσματα όπου μπορούσαν να μείνουν πρόσφυγες.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Οι ξένοι φοιτητές και εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής στο ουγγρικό μεθοριακό χωριό Beregsurany, όπου περίμεναν τη μεταφορά τους σε κόμβους διέλευσης που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν περαιτέρω στην Ουγγαρία και πέρα ​​από αυτήν.

Πολλοί από τους πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής στο Beregsurany, όπως και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές στην Ανατολική Ευρώπη, είναι από την Ινδία, τη Νιγηρία και άλλες αφρικανικές χώρες και εργάζονταν ή σπούδαζαν στην Ουκρανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο Masroor Ahmed, ένας 22χρονος Ινδός φοιτητής ιατρικής που σπουδάζει στο Ternopil στη δυτική Ουκρανία, ήρθε μαζί με άλλους 18 Ινδούς φοιτητές στα ουγγρικά σύνορα. Είπε ότι ελπίζουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Βουδαπέστης, όπου η κυβέρνηση της Ινδίας έχει οργανώσει πτήση εκκένωσης για τους πολίτες της.

Η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών που μπορούν να αποδείξουν ότι κατοικούν στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη συνοδεία μη Ουκρανών υπηκόων από τα σύνορα στα αεροδρόμια της πόλης Ντέμπρετσεν και της πρωτεύουσας Βουδαπέστης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από μισό εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με πολλούς να περιμένουν για μέρες στα συνοριακά περάσματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα