Πετσοκόβουν -ξανά- το ΕΚΑΣ για 250.000 συνταξιούχους

11:46 16/12/2016 - Πηγή: iPop

Την στιγμή έχει δημιουργηθεί αναβρασμός στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας για την χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους πετσοκόβουν -ξανά- το ΕΚΑΣ για 250.000 συνταξιούχους.

Το ΕΚΑΣ και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ήρθαν την Πέμπτη στο προσκήνιο μετά την συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο θα κατατίθενται από 1 Ιανουαρίου του 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και το κεφάλαιο του

ΕΚΑΣ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Για το ΕΚΑΣ, το οποίο να θυμίσουμε ότι έχει συμφωνηθεί να καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2019, είναι πλέον θέμα ημερών να πληροφορηθούν 250.000 συνταξιούχοι για το ποσοστό της μείωσης του βοηθήματος που θα λαμβάνουν από το 2017 καθώς αναμένεται να εκδοθεί η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, πριν από την επόμενη καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 20 και στις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, το ΕΚΑΣ πρέπει να μειωθεί κατά 440 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει περικοπή, αλλά μείωση του ποσού που θα χορηγείται στους δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνει ότι είναι τέτοιο το ύψος δαπάνης που πρέπει να μειωθεί, που πλέον θεωρείται πιθανό να προκύψει μείωση ΕΚΑΣ που θα φτάσει ή ακόμα χειρότερα θα υπερβεί το 50%. Με δεδομένο ότι οι σημερινές κατηγορίες είναι τα 57,5 ευρώ, τα 115 ευρώ, τα 172,5 ευρώ και τα 230 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 50%, θα δημιουργήσει νέες κατηγορίες στα 28,75 ευρώ, στα 57,5 ευρώ, στα 86,2 ευρώ και στα 115 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα των δικαιούχων.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων οι θεσμοί ακόμα επεξεργάζονται τα εισοδήματα επί των οποίων θα γίνεται η παρακράτηση. Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί να ισχύσει από 1.1.17 και μετά εισφορά 20% επί των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία, οι θεσμοί θέλουν να επιβάλλεται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο καθαρό φορολογητέο, όπως είναι η επιθυμία του υπουργείου Εργασίας.

The post Πετσοκόβουν -ξανά- το ΕΚΑΣ για 250.000 συνταξιούχους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα