Παυλόπουλος: Η λιτότητα οδηγεί σε ασφυξία

13:19 26/2/2016 - Πηγή: iPop

Η πολιτική λιτότητας είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώζωνη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Πρώτου Οικονομικού «FORUM ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος: «Η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής ασφυξίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως έχοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα

είναι και θα παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «οι αναπτυξιακές της προοπτικές, υπό όρους βιωσιμότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων, εξαρτώνται, δίχως αμφιβολία, από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ως άνω ευρωπαϊκού της περιγύρου».

Χαρακτήρισε μάλιστα, « επιβεβλημένο» τον προβληματισμό όλων ως προς ανάπτυξης της Ευρωζώνης και σημείωσε πως το οικονομικό σύστημα την επηρεάζει άμεσα και τόνισε ότι η έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η αναπνευστική ανεπάρκειας της Ευρωζώνης εκδηλώνεται, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. Τις αρνητικές συνέπειες των οποίων, επιτείνουν οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Η προμνημονευόμενη πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής ασφυξίας, η οποία προοιωνίζεται τέσσερα -αναποσπάστως συνδεόμενα μεταξύ τους δεινά» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης σημείωσε ότι: «Η αναστροφή αυτής της δυσοίωνης πορείας της Ευρωζώνης -κι ως την οριστική διαμόρφωση των πάγιων πυλώνων αντιμετώπισης κρίσεων δημόσιου χρέους- και η επάνοδος στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτουν την άμεση δόμηση και θέση σ’ εφαρμογή τουλάχιστον μιας ουσιαστικής παρεμβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης φυσικά στην ιδιομορφία της τρέχουσας συγκυρίας».

Παράλληλα, μίλησε για την «επείγουσα ανάγκη άσκησης δραστικών, και μάλιστα ριζοσπαστικών, παρεμβατικών οικονομικών πολιτικών προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί εγκαίρως η επαπειλούμενη νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση και πρόσθεσε: «Για να επιτευχθούν οι στόχοι καλό είναι να έχουμε προ οφθαλμών την ανάγκη, πέρα από την -σαφώς χρήσιμη αλλά και απαραίτητη- γνώμη των τεχνοκρατών, οργάνωσης της ενεργού παρέμβασης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κυρίως μέσω των αντίστοιχων αρμόδιων δημοκρατικών θεσμών».

Ο Προκόπης Παυλόπουλους, ολοκλήρωσε την ομιλία του μ’ ένα απόσπασμα από τον τρίτο εναρκτήριο λόγο του Ρούσβελτ, την 20η Ιανουαρίου 1941: «Οι ελπίδες της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ανεχθούν επ’ άπειρον την άδικη φτώχεια και τον πλούτο που δεν υπηρετεί παρά μόνο τον εαυτό του. Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, που όμοιούς τους ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Δημοκρατίας».

The post Παυλόπουλος: Η λιτότητα οδηγεί σε ασφυξία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα