Η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στην Αυστρία

11:38 26/2/2016 - Πηγή: iPop

Αρνητικά στο αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερμ, να επισκεφθεί την Αθήνα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μόλις ένα περίπου 24ωρο μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία δήλωσε πως ήθελε να επισκεφτεί τη χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα άκουσε ένα δυνατό «όχι».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, την Πέμπτη η Γιοχάνα

Μικλ- Λάιτνερ εξέφρασε σε συνομιλία της με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, την επιθυμία της να επισκεφτεί τη χώρα μας. Όμως, ο Γ. Μουζάλας της απάντησε πως «λόγω των κλειστών συνόρων και της κατάστασης δεν το βλέπει να γίνεται».

Αξίζει να τονιστεί, πως την Πέμπτη σημειώθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και της Αυστριακής ΥΠΕΣ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αλλά και μετά την ολοκλήρωση του.

Ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι εάν συνεχιστεί η ένταση και οι διαψεύσεις θα προχωρήσει και η Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες, ακόμα κι αν δεν το θέλει.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως: «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

Σχετικά με την Διάσκεψη της Βιέννης, ο κ. Μουζάλας, την χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια από μεριάς της Αυστρίας και τόνισε:

Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα, κάνει μια εχθρική ενέργεια, δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα, χαρακτηρίζουμε όμως με σαφήνεια αυτή της την κίνηση εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ολοκλήρωσε λέγοντας πως ούτε ζήτησε η Ελλάδα, αλλά ούτε και δέχθηκε δεσμεύσεις ότι θα ανακληθούν τα μέτρα, «είπαμε ότι περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη Σύνοδο.Κοιτάξτε, εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε κάνει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη».

Η Λάιτνερ η οποία σχολίασε και την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, σημείωσε πως αποτελεί ένδειξη κινητικότητας.

Σημείωσε επίσης ότι:

Τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων

Κλείνοντας της δηλώσεις της η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας σημείωσε:

«Η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα. Αν δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης».

The post Η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στην Αυστρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα