Ο Τουσκ επιβεβαιώνει το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων

12:45 7/3/2016 - Πηγή: iPop

Το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Ντόναλντ Τουσκ με τις «καυτές» του δηλώσεις επιβεβαιώνει στην ουσία το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro το οποίο αναφέρεται σε οριστικό κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανιών για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ:

Το οριστικό τέλος της πολιτικής

προώθησης των μεταναστευτικών ρόων και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016

Να τονισθεί πως την Δευτέρα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, οι 28 ηγέτες της ΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, την άμεση εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, την Δευτέρα θα διεξαχθεί και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα έχει ως βασικά θέματα την συνθήκη Σένγκεν, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια που αναμένεται να παρασχεθεί στην Ελλάδα έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι προσφυγές ροές.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, επίσης σημείωσε:

Ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός

Και τόνισε στην επιστολή του: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, τονίζει πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών».

Τι τονίζει η Le Figarο σε δημοσίευμά της;

Η γαλλική εφημερίδα, Le Figarο, εξηγεί: «Οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας»

Και παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι και η Ελλάδα θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται στη στάση που πρέπει να κρατήσει η Τουρκία και εστιάζει στο επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες, αλλά και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Παράλληλα, τονίζει πως πρέπει να γίνει η επαναπροώθηση τους στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος.

Επίσης, το προσχέδιο της συμφωνίας σημειώνει πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου οι 28 χώρες αναμένεται να άρουν ελέγχους που γίνονται στα σύνορα των χωρών που περιλαμβάνονται στη Σένγκεν πριν τη λήξη του 2016.

Όπως αναφέρει το κείμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να βοηθήσει στην διαχείριση της δυσμενής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα η δράση μάλιστα της εστιάζει στην ανεύρεση λύσης στην δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο η EASO καλεί τα κράτη μέλη να στείλουν τα δικά τους ειδικούς τους, έτσι ώστε να υποστηρίξουν το ελληνικό σύστημα ασύλου και δηλώνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις, αλλά και γρήγορα.

Η Επιτροπή ζητά άμεσα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που ανοίξουν νέα δρομολόγια.

Παράλληλα, εστιάζει στην προώθηση των ζητημάτων προτεραιότητας, αλλά και όλα τα στοιχεία του χάρτη της πορείας της Επιτροπής που σχετίζονται με επιστροφή στη Σένγκεν με στόχο να σταματήσουν προσωρινά οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Σένγκεν.

Μάλιστα, σημειώνεται η παροχή βοήθειας για τη χώρα μας η οποία έχει ως στόχο τη διαχείριση των ροών στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots.

Όπως επιβεβαιώνεται, η Europol στέλνει προσωπικό σε όλα τα hot spots, και παράλληλα ενισχύσει τους ελέγχους. Ενώ παράλληλα, οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων εστιάζουν στη δράση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιεί περιπολίες και ζητά από όλα τα μέλη της ΕΕ να τις υποστηρίξουν.

Σημείωση!

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σε μηνιαία βάση προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ο Τουσκ επιβεβαιώνει το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα