Νέα δεδομένα για τα πανεπιστήμια- Πρυτάνεις ζητούν μείωση των εισακτέων μέχρι και 50%

10:18 1/2/2017 - Πηγή: iPop

Νέα πρόταση έρχεται να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για τα Πανεπιστήμια, καθώς πρυτάνεις των ΑΕΙ ζητούν να μειωθούν οι εισακτέοι μέχρι και 50% σε σχέση με αυτόν που είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Λίγες μέρες πριν οι διοικήσεις των ΑΕΙ απέστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας

τις εισηγήσεις τους μαζί με τους λόγους που θεωρούν ότι ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, εξηγώντας ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός που μπορούν να δεχτούν για το ακαδημαϊκό έτος που θα έρθει.

Μιλώντας στην εφημερίδα το «Έθνος», κάποιοι Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων τόνισαν γιατί θα πρέπει να γίνουν αυτές οι περικοπές στον αριθμό των εισακτέων. Εξήγησαν, μάλιστα, ότι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, η οποία έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό, οι οποίες άφησαν κενό, καθώς δεν αναπληρώθηκαν, λόγω και της έλλειψης υποδομών αλλά και του επιπλέον αριθμού φοιτητών, ο οποίος προστίθεται λόγω των μετεγγραφών, η κατάσταση που χαρακτηρίζει τα Πανεπιστήμια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, τα πανεπιστήμια δεν είναι σε θέση κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να παράγουν το έργο για το οποίο προορίζονται, δηλαδή να προσφέρουν στους φοιτητές τους την ποιοτική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχουν ζητήσει περικοπές στον αριθμό των εισακτέων κατά 50%. Και το ΤΕΙ Αθήνας έχει ζητήσει μείωση 42% και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Πειραιά με μείωση του αριθμού των φοιτητών σε 35,80%, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης σε 34,10% και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε 30%.

Όπως επισημαίνει το «Έθνος», το Πανεπιστήμιο Πατρών ζητά οι εισακτέοι να μειωθούν στους 2.147 σε σχέση με τους 4.365 που εισήχθησαν το 2016.

Από την πλευρά του το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητά να εισαχθούν 940 άτομα σε σχέση με τα 1.900, που έγιναν δεκτά την προηγούμενη χρονιά.

Το Πάντειο, τονίζει ότι είναι σε θέση να δεχθεί 1.200 φοιτητές σε σχέση με τους 1.530 της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το ΤΕΙ της Αθήνας επιθυμεί ο αριθμός των εισακτέων να μειωθούν στους 1.900 αντί για 3.275 που έγιναν δεκτοί την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ζητήσει μείωση των εισακτέων στο 40%.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού σχεδίου σχετικά με την κατανομή εισακτέων στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο, βασισμένο στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και τις οικονομικές συνθήκες, «ώστε η παραγωγή των επιστημόνων και οι ανάγκες του παραγωγικού ιστού να είναι σε αγαστή αρμονία για τα επόμενα 10-15 χρόνια».

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει και το τρίτο Μνημόνιο, περικοπές θα γίνουν και στον αριθμό όσων θα εισάγονται σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, διευκρίνισε στην εφημερίδα ότι η τελική απάντηση για το πότε θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων θα δοθεί τον Μάιο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες.

Οι πρυτάνεις τόνισαν ακόμα ότι οι εισηγήσεις, τις οποίες έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχουν συνταχθεί πολύ συνειδητά από την πλευρά τους, βασισμένοι στο πόσους φοιτητές θα είναι σε θέση να μπορούν να εκπαιδεύσουν τα πανεπιστήμια, σε σχέση και με τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το δυναμικό.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος οι Πανελλήνιες- Ο νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που μελετά το Υπ. Παιδείας

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Νέα δεδομένα για τα πανεπιστήμια- Πρυτάνεις ζητούν μείωση των εισακτέων μέχρι και 50% appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα