Σκληρή γραμμή από δανειστές με τελεσίγραφο προς την Αθήνα

09:09 1/2/2017 - Πηγή: iPop

Ενώ η Κυβέρνηση σχολίασε τη διαρροή του Bloomberg με την επιστολή Τσακαλώτου, παραδεχόμενη ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει το το 33% με 35% των συμφωνηθέντων, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλουν τους δανειστές να αποστέλλουν επιστολή- τελεσίγραφο με προτάσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα

Νέα», οι δανειστές επιθυμούν ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή συντάξεων, με στόχο να υπάρξει μια μερική συμφωνία για να επιστρέψει το «Κουαρτέτο» άμεσα στην Αθήνα.

Οι δανειστές φέρεται να ζητούν:Δέσμευση της Κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια – ουσιαστικά μία δεκαετία, πέραν του σημερινού προγράμματος με αυστηρή λιτότητα.Νομοθέτηση από τώρα χαμηλότερου αφορολόγητου, με ισχύ από την 1/1/2018 και με σταδιακή εφαρμογή. Υπολογίζεται ότι η απαίτηση των δανειστών θα είναι για περίπου 6.000 ευρώ όριο, όταν σήμερα είναι 8.650 ευρώ, ήτοι μέση επιβάρυνση περίπου 500 ευρώ ετησίως για κάθε φορολογούμενο.Περιγραφή περικοπών από τις συντάξεις με σημείο έναρξης των όποιων μέτρων από το 2019, χωρίς όμως καμία συγκεκριμένη νομοθέτηση τώρα.Στα εργασιακά, πλήρης προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών για την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και χωρίς την πολιτική έγκριση, καμία παραχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, όπως θέλει η Κυβέρνηση.Πλήρης εφαρμογή και στην πιο ακραία εκδοχή τους, των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης στα ενεργειακά.Περιγραφή και όχι περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ουσιαστικά δηλαδή επανάληψη των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου.Μαξίμου: Έχουμε υλοποιήσει το 33% με 35% των συμφωνηθέντων

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σχολιάζει το δημοσίευμα του Bloomberg με την επιστολή Τσακαλώτου, παραδεχόμενη ότι έχει υλοποιήσει το 33% με 35% των συμφωνηθέντων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ένα 40% των συμφωνηθέντων βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. «Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι θέμα ολίγων ημερών».

Οι πηγές της Κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα «μεγάλα αγκάθια» καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά.

«Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ’ επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα. Και αυτό διότι διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο».

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχείς πιέσεις και στο βάθος η δεύτερη αξιολόγηση

The post Σκληρή γραμμή από δανειστές με τελεσίγραφο προς την Αθήνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα