Μαμά και γυμναστική: Πώς να χτίσω τη συνήθεια της άσκησης και πώς να βρω τον χρόνο;

20:55 8/4/2022 - Πηγή: iPop

Πού χρόνος για γυμναστική για τις μαμάδες; Μπορεί να το έχεις ακούσει ότι με το που γίνεσαι γονιός ο χρόνος για εσένα μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Αν είσαι και εργαζόμενη ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί αισθητά αφού το 1/3 του χρόνου σου πια διατίθεται για την εργασία σου. Το να κάνεις γυμναστική όμως δεν θα έπρεπε να είναι είδος πολυτελείας που γίνεται μια φορά στο τόσο, όταν βρεθεί ο χρόνος, αλλά να είναι μέσα στην καθημερινότητά μας ως κάτι δεδομένο. Έχω ακούσει αυτό το καταπληκτικό που από μόνο του μπορεί να μας κινητοποιήσει: «Να θεωρείς ότι η κάθε μέρα που έρχεται, έχει 23 ώρες. Αυτή η μια είναι αφιερωμένη στη γυμναστική».

Χρόνος για γυμναστική για τις μαμάδες

Είμαι από τους ανθρώπους που η γυμναστική μπήκε στη ζωή μου μετά τα 30. Βαριόμουν τη γυμναστική στο σχολείο και μετά αφού κανείς δεν με έβαζε να κάνω, δεν έκανα για χρόνια. Το παράδοξο με την γυμναστική και τα οφέλη που προσφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι ότι τα ανακαλύπτουμε μόνο αφού τη δοκιμάσουμε. Η γυμναστική είναι υπέροχη αλλά είναι δύσκολο να γίνει το κλικ και να πεις από σήμερα ξεκινάω άσκηση.

Ένας λόγος που δεν ξεκινάς είναι γιατί είναι κάτι δύσκολο, βολεύεσαι λοιπόν και ξέρεις ότι ο εγκέφαλός σου θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μη σε ξεβολέψει. Επιπλέον έχει αποτελέσματα που θέλουν χρονο για να φανούν και στο σώμα αλλά και στη φυσικο-ψυχολογική σου κατάσταση. Οι πολυπόθητες ενδορφίνες εκκρίνονται όχι με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά μετά από κάποια λεπτά άσκησης.

Εργαζόμενη μαμά: Πώς καταφέρνω (και προλαβαίνω) να τρώω υγιεινά

Αν καταφέρεις και βάλεις τα παπούτσια και τις φόρμες σου

Μόνο αυτή η αυτόματη κίνηση αν γίνει τελείωσε! Ξεκίνησες και τίποτα δε σε σταματά από το να γυμναστείς. Το να κάνεις αυτήν την κίνηση λίγων δευτερολέπτων που θα φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μεγάλης σημασίας για την ημέρα σου αλλά και μακροπρόθεσμα για την ζωή σου ολόκληρη.

Στέλνεις το μήνυμα στον εγκέφαλό σου να μην σε σταματήσει, να μη σε βάλει να κάτσεις στον καναπέ και να δεις Netflix, να μη σε πάει στο ψυγείο και να φας τη λιχουδιά που θα σου προσφέρει μια απόλαυση λίγων δευτερολέπτων. Αλλά να δεσμευτείς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα στην άσκηση που αγαπάς να κάνεις.

FreepikΔεν έχω χρόνο

Είναι ψέμα! Δεν έχεις προτεραιότητα να κάνεις γυμναστική. Ούτε εγώ. Δεν είναι προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή, αλλιώς θα το έκανα. Και αν κάτσεις κάτω και μελετήσεις το ημερολόγιό σου τι έκανες την τελευταία εβδομάδα, θα δεις μια σειρά από άπειρα πράγματα που έκανες που δεν ήθελες ή δεν σου πρόσφεραν τίποτα και όμως τα έκανες γιατί θεωρούσες ότι δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς.

«Αν περιμένεις την κατάλληλη μέρα, κάποιου είδους σημάδι… αυτό είναι! Σήμερα είναι η μέρα»- Δωρεάν Μαθήματα έμπνευσης απ’ την Όπρα

Που είναι ο χρόνος; Πριν πας στο σχολείο, την ώρα που κάνει δραστηριότητα το παιδί σου, το Σάββατο και την Κυριακή που ο χρόνος περισσεύει. Μιλάμε για 3 ώρες μέσα σε μια εβδομάδα 168 ωρών! Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτές οι 3 ώρες.

Οι CEO των κολοσσών, ξυπνάνε στις 4 και 5 το πρωί για να μην παραλείψουν την άσκηση από τη ζωή τους. Για να καθαρίσει το μυαλό τους, για να ξεκινήσουν τη μέρα τους με την ορμόνη της ευτυχίας και αν διαβάσεις τα βιβλία τους, θα δεις ότι ούτε ένας δεν παραλείπει ποτέ την γυμναστική από την καθημερινή του ιεροτελεστία του πρωινού ξυπνήματος. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Αυτός που δεν θέλει έχει μια δικαιολογία για να μην το κάνει, αυτός που θέλει θα βρει το λόγο για να το κάνει

Με ποιον τρόπο φρόντισα σήμερα το σώμα μου;

Να μια ερώτηση που αν κάνουμε κάθε μέρα ίσως μας δώσει κίνητρο για δράση. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά, τρέφονται με ποιοτικότερο τρόπο κυρίως γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν όλη την καλή δουλειά που έκαναν με την άσκησή τους.

Το θέμα είναι να γίνει Lifestyle και αυτό το χτίσιμο της συνήθειας είναι που το κάνει δύσκολο. Το μυστικό είναι ένα: Βρες την άσκηση που σου αρέσει να κάνεις και δεσμεύσου να μην αφήσεις πάνω από μια μέρα που δεν θα κάνεις άσκηση.

Βρες ένα γιατί που σε δένει με ένα σκοπό για να μην αφήσεις το στόχο αυτό πίσω. Θες να το συνδέσεις με την υγεία που υψηλότερος δεν υπάρχει για κανέναν μας; Με το όμορφο σώμα, με την καλή φυσική κατάσταση, με τα μακροπρόθεσμα οφέλη στη ζωή σου;

Το ότι είσαι μαμά δεν σημαίνει ότι αφήνεις τη ζωή σου σε δεύτερη μοίρα. Δεν σε αφήνεις πίσω, για να φτιάξεις όλους τους άλλους. Να θυμάσαι πάντα το παράδειγμα με αεροσυνοδό, πάντα φοράς τη μάσκα οξυγόνου πρώτα σε εσένα και μετά στα παιδιά, κανέναν δεν μπορείς να φροντίσεις αν δεν είσαι εσύ πρώτα καλά.

Γυμναστική με το παιδί!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαμά και γυμναστική: Πώς να χτίσω τη συνήθεια της άσκησης και πώς να βρω τον χρόνο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα