Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

16:09 21/7/2017 - Πηγή: iPop

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή το ποίο προβλέπει αλλαγές κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ των αλλαγών είναι η ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στα μεταπτυχιακά, αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταργείται ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ενώ τα επιστημονικά πεδία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από 5 γίνονται 4.

Σύμφωνα με πληροφορίες

από την ΕΡΤ με το νομοσχέδιο τα 5ετούς φοίτησης πτυχία των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Τμημάτων μετατρέπονται σε master, ενισχύεται σε ποσοστό 30% η ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τέλη φοίτησης ενώ τα δίδακτρα θα πρέπει να αιτιολογούνται.

Αναφορικά με τη διοίκηση των πανεπιστημίων στις Πρυτανικές εκλογές οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ενώ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των φοιτητών στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων καταργούνται.

Σημειώνεται πως με το νέο σχέδιο νόμου ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα έχει το δικαίωμα κατάργησης, συγχώνευσης ή δημιουργίας τμήματος ανώτατων ιδρυμάτων «για επιστημονικούς λόγους».

Οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους σε αρκετές διατάξεις του νόμου στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εμμένει στην αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σχεδίου Νόμου και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των Οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή Καθηγητών με κλειστές διαδικασίες

Κριτική από τον ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει συγκεκριμένα άρθρα και να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στην ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, «που απομακρύνει τα πανεπιστήμια από την πραγματική οικονομία, αντί να προάγει την συνεργασία τους, όπως επιτάσσουν οι διεθνώς καλές πρακτικές».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που διευρύνουν το χάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης με την οικονομία, καθώς και το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις χώρες που ασκούν πρωταθλητισμό στην αριστεία των νέων και στην επιτυχή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας

The post Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα