Οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για τον φονικό σεισμό στην Κω

13:35 21/7/2017 - Πηγή: iPop

Δύσκολες ώρες περνάει η Κω εξαιτίας του φονικού σεισμού. Μέχρι στιγμή ο απολογισμός είναι 2 νεκροί και 4 βαριά τραυματίες. Ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε άμεσα. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στο νησί. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία στέλνει τα δικά της μηνύματα στήριξης στους πληγέντες.

Μήνυμα Π. Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήρθε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο του νησιού και έλαβε εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση. Το βάρος δόθηκε στην καταστροφές που συνέβησαν στο λιμάνι και τον Μητροπολιτικό Ναό. Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε

τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού και έδωσε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

To μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Λεπτό προς λεπτό το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τον σεισμό στην Κω, υποδεχόμενος την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων ενώ τόνισε πως η περιοχή μας είναι περιοχή με πολλούς σεισμούς και πως πρέπει «να ζήσουμε με αυτό και να υπερβούμε τις δυσκολίες».

Απ΄την πλευρά της η κ. Mogherini εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό τη στήριξη της ΕΕ και την ετοιμότητά της να την επιδείξει με κάθε τρόπο. Πρόσθεσε ότι το νησί ήδη έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες διαφόρων ειδών, αναφερόμενη στο προσφυγικό.

Τζανακόπουλος: Θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε πως η κατάσταση βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο. Στην περιοχή επικρατεί ψυχραιμία και σιγά σιγά η ρυθμοί βρίσκουν την κανονικότητά τους.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε την θλίψη του για τα δύο θύματα του Εγκέλαδου. Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη εποπτεία της κατάστασης και βρίσκεται σε διαρκεί επαφή με τους 3 αρμόδιους υπουργούς από τις 4 το πρωί. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε:

Τα πράγματα στο νησί είναι υπό πλήρη έλεγχο, δεν έχει υποστεί βλάβες στις υποδομές του, ούτε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, επομένως έχω την εκτίμηση ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα.

Ακόμα πρόσθεσε πως οι τραυματίες που χρειάστηκαν περαιτέρω ιατρική φροντίδα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Μετά από την καταγραφή των ζημιών θα δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους ιδιώτες. Ωστόσο επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές ιδιωτικών κτιρίων, με εξαίρεση το μπαρ που κατέρρευσε. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα ενημερωθούν για την κατάσταση έπειτα από την ολοκλήρωση της καταστροφής των ζημιών.

Μητσοτάκης: Η σκέψη όλων μας είναι στην Κω

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε συλλυπητήρια για τους δύο νεκρούς, αλλά και ευχές προς τους τραυματίες και όσους επλήγησαν. Παράλληλα ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Αναλυτικά δήλωσε:

Σήμερα, η σκέψη όλων μας είναι στην Κω. Στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από το σεισμό. Απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επουλωθούν άμεσα οι πληγές.Ήδη κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει στην περιοχή.

Λόγω των τραγικών αυτών γεγονότων ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής την αναβολή της συζήτησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον κ. Καμμένο, ενώ αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το δικό του μήνυμα μέσω του Twitter.

Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά. Ελπίζω το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) July 21, 2017

Σε επικοινωνία με τον Δήμαρχου του νησιού, κ. Γιώργο Κυρίτση, ήρθε και η κα. Φώφη Γεννηματά. Ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και εξέφρασε την συμπαράστασή της στους πληγέντες.

Τα συλλυπητήρια του Juncker και η συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Jean-Claude Juncker εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καθώς και τη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Συμφωνα με ανακοίνωση απ’ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Jucker ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Τα διεθνή μέσα

Η DailyMail σε δημοσίευμά της αναφέρει πως περίπου 8.000 Βρετανοί βρίσκονται στα Δωδεκάνησα ενώ ο Guardian αναφέρει πως πολλοί ακόμα αναμένονται να ταξιδέψουν στα νησιά. Το BBC τόνισε πως οι ζημιές είναι μικρές χάρη στην πολύ καλή αντισεισμική προστασία ενώ το βρετανικό ΥΠΕΞ μιλά διαρκώ με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές βγάζοντας ανακοίνωση πως οποιοσδήποτε Βρετανός βρίσκεται θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών και των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Photo: NTIME NEWS / ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ

The post Οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για τον φονικό σεισμό στην Κω appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα