Βρέθηκαν επιτέλους οι κλεμμένοι πίνακες του Francis Bacon

13:48 21/7/2017 - Πηγή: iPop

Επιτέλους βρέθηκαν οι 3 από τους 5 πίνακες του Francis Bacon που είχαν κλαπεί από ιδιώτη το 2015 στην Μαδρίτη. Η πράξη αυτή αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες κλοπές έργων σύγχρονης τέχνης στην Ισπανία.

Η πληροφορία αυτή δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα El Pais και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο που κατέστη δυνατή η ανάκτηση των πινάκων.

Στην εφημερίδα

αναφέρεται πως οι πίνακες του Βρετανού ζωγράφου ανακτήθηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, ο ένας βρέθηκε πριν μερικούς μήνες ενώ οι άλλοι δύο αρκετά πρόσφατα.

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015. Ο ιδιοκτήτης τους, στενός φίλος του ζωγράφου, απουσίαζε στο Λονδίνο. Έτσι οι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία και αφαίρεσαν τους 5 πίνακες.

Ένας από τους πίνακες που εκλάπησαν απεικόνιζε τον José Capelo. Πρόκειται για έναν άντρα με τον οποίο ο ζωγράφος διατηρούσε ερωτική σχέση για 4 χρόνια. Ήταν ο τελευταίος έρωτας του Bacon, στον οποίο μάλιστα είχε κάνει προσωπογραφία.

Η ιστορία τους γνωστοποιήθηκε το 2014, έναν χρόνο πριν την κλοπή. Την διηγήθηκε στην εφημερίδα Sunday Times ένας φίλος του μεγάλου Βρετανού ζωγράφου.

Οι δράστες δεν περιορίστηκαν στους πίνακες, οι οποίοι κοστολογούνται στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκλήρωσαν το έργο τους αρπάζοντας το χρηματοκιβώτιο και τα κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι.

Οι δράστες συνελήφθησαν το 2016. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν τότε να βρουν τους πίνακες. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση έφτασαν τους 10, ανάμεσά τους βρίσκονταν τόσο οι κλέφτες όσο και οι κλεπταποδόχοι.

Οι πίνακες, τελικά, βρέθηκαν με τη βοήθεια ενός Καταλανού εμπόρου τέχνης. Οι κλέφτες του είχαν στείλει φωτογραφίες των κλεμμένων πινάκων προκειμένου να τους αγοράσει. Ο έμπορος, πριν προβεί στην αγορά, φρόντισε να ενημερωθεί αν πρόκειται για κλεμμένα έργα από την βρετανική εταιρία που διέθετε μητρώο έργων τέχνης που είχαν κλαπεί. Η τελευταία τού επιβεβαίωσε πως πρόκειται για κλεμμένα έργα τέχνης.

Οι φωτογραφίες παραδόθηκαν στην αστυνομία. Από κει και πέρα έγινε ταυτοποίηση της φωτογραφικής μηχανής από την οποία έγινε η λήψη των φωτογραφιών. Το επόμενο βήμα ήταν η ταυτοποίηση αυτών που την τράβηξαν με τη βοήθεια των δεδομένων που περιέχονταν στη μηχανή.

Photos: wikipedia

The post Βρέθηκαν επιτέλους οι κλεμμένοι πίνακες του Francis Bacon appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα