Αποχώρησε ο Verhofstadt- Ο An. Tajani επικρατεί για Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

12:09 17/1/2017 - Πηγή: iPop

Ο Verhofstadt αποχώρησε την Τρίτη από η διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι, πλέον ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Silvio Berlusconi, An. Tajani, φιγουράρει ανάμεσα στα ονόματα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν.

Τι είδαμε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας:

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για τη θέση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι ο Antonio

Tajani θα υπερισχύσει, καθώς μέχρι στιγμής προηγείται, αφού συγκέντρωσε 274 ψήφους. Τον ακολουθεί ο Pittella με 183 ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Helga Stevens με 77 ψήφους. Συνολικά καταμετρήθηκαν 718 έγκυρες ψήφοι και 35 άκυρες.

Θυμίζουμε ότι ο Verhofstadt είχε αποχωρήσει νωρίτερα με ανακοίνωσή του, μετά από συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο:

Εδώ και λίγα λεπτά, ο Verhofstadt μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει

Η ανακοίνωση αποχώρησής τουVerhofstadt:

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα που είχα την ευκαιρία να σταθώ και να παραβρεθώ σε πολλές από τις ομάδες σας και να συζητήσω αυτό το σημαντικό ζήτημα με εσάς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει καταστεί σαφές πως οι πολιτικές εδώ μέσα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένες. Είμαι πεπεισμένος πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδυναμωθεί, ενώ οι Eυρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εμάς να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις στις πολυάριθμες κρίσεις που απειλούν την ήπειρό μας.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να αρχίσω να εργάζομαι σε μία νέα, ευρύτερη και φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα μου έχει συνάψει συμφωνία με το ΕΛΚ. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την μεταρρύθμιση και ενίσχυση της Ένωσής μας. Είναι απολύτως απαραίτητο. Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι το κλειδί για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το σχέδιο είναι ανοιχτό σε όλες τις φιλο-ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι ένας συνασπισμός ιδεών. Για την αλλαγή της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία συνεπάγεται ευρωπαϊκά σύνορα και μεθοριακή φύλαξη. Μια νέα διακυβέρνηση για την ευρωζώνη που θα μας βγάλει από την κρίση. Μια ευρωπαϊκή αμυντική γραμμή που θα κάνει την Ευρώπη ασφαλή και πάλι. Και συμφωνήσαμε επίσης να εξετάσουμε το κατά πόσον ή μη μια ευρωπαϊκή συμμαχία έρευνας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος. Έχουμε επίσης δημιουργήσει μια νέα μέθοδο για να το πετύχουμε αυτό. Οι φιλελεύθεροι θα είναι μέρος ενός συνεχούς διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή αυτοί, η Επιτροπή κατέχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, θα κάνουν ότι μπορούν για να συμβεί.

Επίσης, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του Brexit θα ενισχυθεί.

Τέλος, προτείνουμε την αρχή των εργασιών αλλά και την έναρξη των προβληματισμών μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Ώστε η Ευρώπη να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον αυριανό κόσμο.

Με τη συμφωνία αυτή, η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κινείται και πάλι προς τα εμπρός.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας για την ενέργεια και την αφοσίωσή σας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, απευθυνόμενος στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δήλωσε:

Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι πριν ξεκινήσει η διαδικασία:

Τι δήλωσε ο Tajani:

Πιστεύω στην Ευρώπη αλλά πρέπει να αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο και έναν καλό πρόεδρο, καλό ρήτορα, πρόεδρο που θα υπηρετεί τους πάντες. Έναν πρόεδρο, όχι πρωθυπουργό. Όταν βρίσκομαι ενώπιον του Συμβουλίου, θα υποστηρίζω τις ιδέες της πλειονότητας των βουλευτών όχι τις δικές μου ιδέες, θα έρχομαι να σας ενημερώνω όλους πριν μπω στο Συμβούλιο. Όχι με προσωπικό πρόγραμμα

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο σοσιαλιστής αντίπαλος του Tajani, Gianni Pittella, ο οποίος έχει εξίσου πολλές πιθανότητες να βγει, ξαφνιάζοντας το αποτέλεσμα.

Τι δήλωσε για την υποψηφιότητά του ο Pittella:

Θα είμαι πρόεδρος όλων, με βαθύ σεβασμό για τις διαφορές μεταξύ μας και την ισότητα των φύλων. Πιστεύω στη διαφάνεια, ώστε το κοινοβούλιο να είναι οίκος που θα μπορεί κανείς ανεμπόδιστα να κοιτάξει μέσα. Προέρχομαι από τη νότια Eυρώπη, τόπο μικρό αλλά με αξιοπρέπεια, που φαίνεται να μην έχει σχέση με μέρη που ζουν τώρα στην Ευρώπη. Τώρα είμαι στο ημικύκλιο για ελπίδα για όλους τους λαούς μας. Αν με εκλέξετε, θα υπηρετήσω το λειτούργημα με το κεφάλι ψηλά, με σεβασμό και αναγνώριση για ελπίδες που όλοι τρέφετε

Όσον αφορά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου, αυτός προκύπτει αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία όσων ψηφίζουν (50% + 1). Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται στην ψηφοφορία.

Στην περίπτωση που από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας δεν υπάρξει νικητής, τότε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κάτω από την ίδια διαδικασία, μπορούν να πάρουν μέρος τόσο οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στον πρώτο γύρο, όσο και καινούργιοι. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι κριθεί αναγκαίο.

Οι νέοι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους πριν ξεκινήσει ο δεύτερος ή ο τρίτος γύρος ψηφοφορίας. Στον τέταρτο γύρο, που είναι και ο τελικός γύρος θα προκύψει στην περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής στον προηγούμενο γύρο και σε αυτόν θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον προηγούμενο γύρο. Στον τέταρτο γύρο ο νικητής εκλέγεται με απλή πλειοψηφία. Στην περίπτωση της ισοπαλίας, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος είναι και ο νικητής.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγει νέο Πρόεδρο- Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

The post Αποχώρησε ο Verhofstadt- Ο An. Tajani επικρατεί για Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα