3 τρόποι να καταλάβεις εάν αυτό που διαβάζεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι fake news

18:46 14/3/2022 - Πηγή: iPop

Πώς θα ξεχωρίσεις τα fake news απ’ τις αληθινές ειδήσεις; Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα κύμα από ψευδείς ειδήσεις στα social media κι όχι μόνο. Τα fake news για την Ουκρανία, όμως, μπορούν να δημιουργήσουν λανθασμένη

εικόνα και παραπληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στ’ αλήθεια, έτσι είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αληθινό και τι όχι απ’ αυτά που διαβάζουμε.

Η ρεπόρτερ του BBC, Marianna Spring, στο podcast του Radio 4, War on Truth, δίνει συμβουλές για το πώς να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, το inbox μου έχει κατακλυστεί από μηνύματα ανθρώπων που μου λένε για παραπλανητικά βίντεο στα social media και τρολ που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας. Και δεν είναι μόνο τα social media – υπάρχει επίσης κρατική προπαγάνδα που προωθεί ψευδείς ισχυρισμούς

3 τρόποι να ξεχωρίσεις τα fake news για την Ουκρανία

Πρόσεξε τα παλιά ή παραπλανητικά βίντεο

Μερικές φορές, εικόνες και βίντεο από παλιές συγκρούσεις αναμεταδίδονται στα social media και γίνονται viral. Ωστόσο, αυτά τα βίντεο μπορούν να επιδεινώσουν το χάος. Για να καταλάβουμε εάν ένα βίντεο είναι αληθινό ή όχι, θα πρέπει να εξετάσουμε πληροφορίες όπως ο καιρός, πινακίδες του δρόμου ή τη γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι.

Από τις σφαίρες των Ταλιμπάν στις βόμβες των Ρώσων: Ο πόλεμος κυνηγά τους Αφγανούς πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη

Unsplash/Tong Su

Ποιος έχει κάνει την ανάρτηση/ δημοσίευση

Όταν μιλάμε για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, η πηγή είναι το Α και το Ω. Έγινε η αρχική δημοσίευση από μια αξιόπιστη πηγή ή πρόκειται για κάποιον που απλά θέλει να συγκεντρώσει likes & shares; Φυσικά, κάποιοι άλλοι μοιράζονται ψευδείς ειδήσεις για να ενισχύουν τη σύγχυση ή να διασπείρουν προπαγάνδα.

Αρκετοί νέοι στη χώρα μού έχουν μιλήσει για φιλορωσικούς λογαριασμούς που διαφωνούν με Ουκρανούς, υποδηλώνοντας χωρίς καμία απόδειξη ότι ο πόλεμος είναι “σκηνοθετημένος” ή ότι η Ουκρανία βομβαρδίζει το δικό της έδαφος. Ένας άντρας που πήρα συνέντευξη μου εξήγησε ότι ακόμη και οι φωτογραφίες του σπιτιού του κοντά στο Κίεβο, που καταστράφηκε ολοσχερώς από βόμβες, δεν μπορούσαν να πείσουν αυτά τα τρολ. Πολλοί από αυτούς έχουν ελάχιστους ή καθόλου followers, έχουν πάρει την εικόνα του προφίλ τους από άλλα μέρη στο ίντερνετ και χρησιμοποιούν γενικόλογα ονόματα χρήστη. Άρχισαν επίσης να δημοσιεύουν μόνο μετά την έναρξη της εισβολής. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος τελικά χειρίζεται αυτούς τους λογαριασμούς

Σκέψου 2 φορές πριν κάνεις share

Μην γίνεις μέρος της παραπληροφόρησης. Μην κάνεις share οτιδήποτε δεις χωρίς να ελέγξεις τι ακριβώς είναι. Είναι πολύ εύκολο να πατήσουμε όλοι το share σε μια σοκαριστική εικόνα που παίζει με τα συναισθήματά μας. Όμως, είναι στο χέρι μας να μειώσουμε τα fake news για την Ουκρανία, κι όχι μόνο, σκεπτόμενοι 2 φορές πριν κάνουμε μια κοινοποίηση.

Δεν πρόκειται μόνο για αρνητικά συναισθήματα – μερικές φορές και οι ελπιδοφόρες ιστορίες μπορούν να γίνουν viral. Αν και μπορεί να τονώνουν το ηθικό, τελικά απλώς συμβάλλουν στο διαδικτυακό χάος, καθιστώντας πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Ο πόλεμος της πληροφορίας αφορά κάτι περισσότερο από τα social media. Είναι μια μάχη που δίνουν οι κυβερνήσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και Ρωσία, οι οποίες προωθούν την προπαγάνδα. Αναρωτηθείτε γιατί μια συγκεκριμένη πηγή μπορεί να λέει κάτι – και αν επαληθεύεται

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 τρόποι να καταλάβεις εάν αυτό που διαβάζεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι fake news εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα