«Κόκκινο πανί» η Ά. Στρατινάκη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

«Κόκκινο πανί» αποτελεί για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Η κυρία Στρατινάκη, η γυναίκα που έβαλε την υπογραφή της, το 2012, στην εγκύκλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεότερους ηλικιακά (!) στο πλαίσιο της εφαρμογής του 2ου μνημονίου, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς

εκπροσώπους των εργαζομένων της επιχείρησης που, όπως ισχυρίζονται οδηγείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε «ξεπούλημα», φέρεται να προχωρά τη διαδικασία παραβλέποντας πολλές από τις θεσμοθετημένες παραμέτρους.

Όπως αναφέρουν μέλη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, την περασμένη Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), εξελίχθηκε μια «διαδικασία παρωδία όπου η κυρία Στρατινάκη ως Πρόεδρος του Συμβουλίου αντί να έχει ουδέτερη στάση ήταν Βασιλικότερη του Σταϊκούρα ενώ επιβεβαιώθηκε και από μέλη του ΑΣΕ ότι ήθελε να τελειώσει τη διαδικασία εχθές χωρίς καν τη συμμετοχή των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπροστά στις παραλείψεις που -εσκεμμένα ή μη- η αρμόδια γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε να προχωρήσει για να «ξεπουληθεί» μια ώρα αρχύτερα η ΛΑΡΚΟ, οι συνδικαλιστές ζήτησαν τα εξής:

·Την προαπαιτούμενη από τη διαβούλευση και τις απολύσεις ΚΥΑ για το κοινωνικό πακέτο.

·Τη μη προσκόμιση των ηχητικών ντοκουμέντων από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν με τα αρχεία απομαγνητοφώνησης την ορθότητα της καταγραφής.

·Την υποχρέωση βάσει νόμου για εκτενή ενημέρωση πριν την έναρξη της διαβούλευσης για όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητήσαν και απαιτούνται από την εργατική πλευρά προκειμένου να στοιχειοθετήσει επιχειρηματολογία στη διαδικασία διαβούλευσης.

·Τη μη ενημέρωση ως όφειλαν βάσει νόμου σχετικά με την προτεινόμενη ημερομηνία απόλυσης, και την υπολογισμένη αποζημίωση με βάση την προτεινόμενη ημερομηνία.

Δε δόθηκαν στοιχεία στους εκπροσώπους των εργαζομένων

«Δε μας εκχωρήθηκαν τα βασικά στοιχεία που ζητήσαμε (οργανόγραμμα λειτουργίας ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης την επόμενη μέρα, οικονομικά στοιχεία μέχρι τη λήξη της ειδικής διαχείρισης, το ακριβές ποσό αποζημίωσης, κ.α.)» αναφέρουν οι συνδικαλιστές. Τονίζουν δε ότι ζήτησαν επίσημα από το ΑΣΕ να παραπέμψει λόγω των ανωτέρω κρίσιμων ελλείψεων και παρατυπιών τη διαδικασία εκ νέου σε διαβούλευση των δύο μερών ώστε να βρεθεί συναινετική λύση και να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση βασιζόμενη στη λογική της συνέχισης της ασφαλούς λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της παραγωγικής της διαδικασίας.

Κρίσιμη η Τετάρτη

Την Τετάρτη εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Έξω από το δικαστήριο αναμένεται να υπάρξει έντονη παρουσία από τους εργαζομένους, με τους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ να τονίζουν ότι «θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι τους και σε όλους τους τόνους ότι αυτό που πάνε να κάνουνε, είναι καταστροφικό για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα