Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό;

13:38 14/3/2022 - Πηγή: iPop

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 – και εξακολουθεί να διερευνάται από τους ειδικούς – είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κολλάνε Covid, ενώ κάποιοι άλλοι, 2 χρόνια τώρα, δεν έχουν κολλήσει ποτέ, ακόμη και όταν είναι εξίσου εκτεθειμένοι στον ιό;

Σίγουρα κι εσύ θα γνωρίζεις ολόκληρες οικογένειες που κόλλησαν Covid και χρειάστηκε να απομονωθούν λόγω της πανδημίας, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές ιστορίες για ζευγάρια, οικογένειες και συναδέλφους όπου ορισμένοι άνθρωποι κόλλησαν τον ιό — αλλά όχι όλοι.

Έχω γνωστούς που δεν έχουν βρεθεί θετικοί

ακόμα στον ιό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εργάζονται ακόμα και με άτομα που να νοσούν από Covid. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αρχικά είσαι τυχερή και δεύτερον σήμερα θα μάθεις τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Πόσο εύκολο είναι να “πετάξουμε” τη μάσκα;

«Γιατί δεν έχω κολλήσει κορονοϊό»: Οι ειδικοί απαντούν

Αρχικά, μπορεί να μην έχεις έρθει ποτέ σε επαφή με τον ιό. Γεγονός που το αποκλείω, δεδομένης της διάρκειας της πανδημίας και του αριθμού των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων. Στη συνέχεια, υπάρχει η πιθανότητα να έχεις έρθει σε επαφή με τον Sars-CoV-2, αλλά να απομακρύνθηκε από το σώμα σου γρήγορα πριν εξελιχθεί στην ασθένεια Covid (αποβολή λοίμωξης). Βέβαια, θα μπορούσε να έχεις κολλήσει τον ιό, αλλά να ανήκεις σε αυτή την μικρή ομάδα ανθρώπων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ποτέ και επομένως δεν έκαναν τεστ.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να «εξουδετερώσουν» τον ιό γρήγορα επειδή έχουν προϋπάρχοντα αντισώματα και κύτταρα του ανοσοποιητικού μνήμης που αναγνωρίζουν τον ιό. Αυτά θα μπορούσαν να είναι διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ-κύτταρα μνήμης που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για την καταπολέμηση παρόμοιων κορονοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Μήπως πέρασες κορονοϊό και δεν το κατάλαβες; Τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν

Αν από την άλλη έχεις κάνει τα εμβόλια μαζί με την αναμνηστική δόση, είσαι ακόμα πιο προστατευμένη. Τα εμβόλια λειτουργούν εισάγοντας στο ανοσοποιητικό σου σύστημα την πρωτεΐνη ακίδας του ιού και πυροδοτούν αντισώματα και Τ-κύτταρα. Αυτά αφήνουν πίσω τους κύτταρα μνήμης, τα οποία μπορούν να επιμείνουν για χρόνια και να ξεκινήσουν δράση για την πρόληψη της επαναμόλυνσης.

Αν και τα εμβόλια Covid εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, κάθε φορά που υπάρχει μια νέα παραλλαγή, οι επιστήμονες ψάχνουν μανιωδώς για οποιαδήποτε ένδειξη διαφυγής εμβολίου σε δεδομένα της πραγματικής ζωής. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διαφυγή του εμβολίου επειδή δεν παρατηρούμε σταδιακή εξέλιξη του ιού, όπου τα αναδυόμενα στελέχη προσθέτουν νέες μεταλλάξεις στους προκατόχους τους. Η πλέον διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον έχει λίγες ομοιότητες με την Δέλτα, η οποία διαδόθηκε ευρέως πέρυσι. Η φυσική λοίμωξη δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία και η πιο ισχυρή ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο χρειάζεται ενισχυτή για προστασία από παραλλαγές», δήλωσε η Δρ. Zania Stamataki, ανώτερη λέκτορας και ερευνήτρια στην ανοσολογία του ιού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Έχω κορονοϊό – Είναι ασφαλές να περάσω την καραντίνα με έναν φίλο μου;

Pexels

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα να ανταποκρίνονται διαφορετικά στον ιό. Για να μολυνθείς από τον Sars-CoV-2, η πρωτεΐνη ακίδας στην επιφάνεια του ιού πρέπει να κολλήσει σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα κύτταρα-στόχους, όπως η πρωτεΐνη ACE2. Είναι δυνατόν τα άτομα που είναι ανθεκτικά στη μόλυνση να έχουν διαφορετικά επίπεδα ACE2 από άλλα; Η σχετιζόμενη με την ηλικία έκφραση του ACE2 στους πνεύμονες των παιδιών σε σύγκριση με τους ενήλικες μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά ηπιότερη μόλυνση.

Πιστοποιητικό νόσησης: Όλα όσα ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Είναι επίσης πιθανό, να έχεις σπάνιους τύπους ACE2 στους οποίους η ακίδα του κορονοϊού δεν μπορεί να κολλήσει. Οι διαφορές στην έκφραση πρωτεΐνης μεταξύ των ανθρώπων είναι γνωστές ως πολυμορφισμοί. Τα άτομα που έχουν έναν σπάνιο γενετικό πολυμορφισμό για την πρωτεΐνη CCR5 έχουν ανοσία στη μόλυνση από τον ιό HIV. Για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία, πρόσφατες γενετικές αναλύσεις έχουν αποκαλύψει ότι σπάνιοι τύποι ACE2 μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στον Covid.

Ενώ ακόμα οι έρευνες για τον κορονοϊό συνεχίζονται, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γιατί κάποιος σαν εσένα ή κάποιος γνωστός σου δεν έχει βγει ακόμα θετικός. Αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι λόγω της πιθανότητας αναδυόμενων μεταλλάξεων δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα αναπτύξεις Covid στο μέλλον. Ακόμα κι αν έχεις σταθεί τυχερή μέχρι τώρα, μην ρισκάρεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα