Εν αναμονή του ΔΝΤ για το χρέος – Απορρίπτεται η ψήφιση προληπτικών μέτρων (video)

21:49 5/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον ξεκινά η εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το ΔΝΤ δίνει τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το ελληνικό χρέος. Στο πλαίσιο των συμβιβασμών -εκτός της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη»– η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2019 μόνο εφόσον δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Στόχος της κυβέρνησης, παραμένει το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup στις 20

Φεβρουαρίου, ώστε στις αρχές Μαρτίου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στη θέση του περί μη βιωσιμότητας εάν δεν ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Θεωρητικά, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό Πρόγραμμα.

Ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις πληροφορίες περί μερικής προληπτικής νομοθέτησης των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ. Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Πάνος Καμμένος.

«Ψήφιση προληπτικών μέτρων δεν προβλέπεται ούτε από το ευρωπαϊκό, ούτε από το εσωτερικό Δίκαιο. Ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή δεν υφίσταται. Η διάλυση της ευρωζώνης θα συμβεί μόνο εάν η Γερμανία υιοθετήσει την πολιτική Σόιμπλε», τόνισε ο Πάνος Καμμένος στη Real News.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, συνεχίζει τις επαφές με αξιωματούχους των Θεσμών και ετοιμάζει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών μέχρι το Euroworking group την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, με στόχο την επιστροφή των τεχνοκρατών στην Αθήνα.

«Δεν θα φέρουμε στη Βουλή τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ», τονίζει στην Αυγή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες θα αναγκάσουν τη Γερμανία και το Ταμείο να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις».

«Μία διαπραγμάτευση, για να καταλήξει σε συμφωνία, απαιτεί αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, ανεξάρτητα εάν κάποιοι κύκλοι εντός των εταίρων λειτουργούν με τοκογλυφικές και εξοντωτικές προθέσεις. Η ΝΔ να δείξει ότι είναι από την εδώ πλευρά και όχι από την απέναντι», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην εφημερίδα Kontranews.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση επιρρίπτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Ενας νέος επώδυνος συμβιβασμός είναι προ των πυλών, αλλά αυτή τη φορά η ΝΔ θα είναι απέναντι», δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ζητούν (οι δανειστές) από την κυβέρνηση να πάρει οδυνηρά μέτρα, επειδή δεν κάνει αυτά που πρέπει. Επειδή ματαίωσε όσα εμείς είχαμε ξεκινήσει», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή».

Εξίσου σκληρή είναι η κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η χώρα έχει στην πιο κρίσιμη περίοδό της,τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», υποστήριξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στον Σκάι, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «γίνεται συνεργός στα σενάρια για Grexit ή διαρκή λιτότητα».

«Δεν θα ψηφίσουμε μέτρα που είναι οριζόντια και οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση την κοινωνία μας, αυτό είναι μια βαρβαρότητα», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ,ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει με νέα επαίσχυντα μέτρα, για να διατηρηθεί στην εξουσία η υποταγμένη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου», ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος,ΕΡΑ-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση:Αξιολόγηση: Κανένα προληπτικό μέτρο λέει η κυβέρνηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα