Γαλλία: «Επίσημη» έναρξη προεκλογικής εκστρατείας για άκρα δεξιά και αριστερά

20:53 5/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Γαλλία, οι τόνοι ανεβαίνουν περίπου τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει το ρεπουμπλικανικό κόμμα με τα ποσοστά του Φρανσουά Φιγιόν να βρίσκονται σε συνεχή πτώση, λόγω του σκανδάλου «εργοδοσίας» της συζύγου του. Στα αντι-ευρωπαϊκά της συνθήματα επιμένει η Μαρίν Λεπέν, ενώ πλέον σταθερή είναι η άνοδος στις δημοσκοπήσεις

του ανεξάρτητου υποψηφίου Εμμανουέλ Μακρόν.

Στην πρώτη υου προεκλογική ομιλία ο 39χρονος Μακρόν, πρώην στέλεχος τραπεζών και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Βαλς, προσκάλεσε δημόσια «να μετακομίσουν στη Γαλλία όσοι Αμερικανοί βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ».

Κατά την «επίσημη έναρξη» της προεκλογικής της εκστρατείας, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, απευθυνόμενη σε τουλάχιστον 3.000 υποστηρικτές της που φώναζαν το σύνθημα «αυτή είναι η χώρα μας», δήλωσε ότι μονάχα εκείνη θα τους προστατεύσει από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την παγκοσμιοποίηση.

«Ο διαχωρισμός δεν είναι μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς πλέον αλλά μεταξύ των πατριωτών και των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης», τόνισε, προσθέτοντας: «Το καταλάβατε, τα πρόσφατα γεγονότα το αποδεικνύουν περίτρανα, (ότι) ενάντια στη Δεξιά του χρήματος, την Αριστερά του χρήματος, εγώ είμαι η υποψήφια της Γαλλίας των πολιτών».

Ήδη δημοσιοποίησε τις 144 «δεσμεύσεις» της με υποσχέσεις ότι θα περιορίσει δραστικά την μετανάστευση, θα απελάσει όλους τους παράτυπους μετανάστες και θα διατηρήσει δικαιώματα όπως η δωρεάν εκπαίδευση, προς όφελος μονάχα των Γάλλων πολιτών.

Κι ενώ απομένουν λιγότερες από 80 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν εξύμνησε ενώπιον των υποστηρικτών της την «αφύπνιση των λαών», φέρνοντας ως παράδειγμα τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

O Ζαν Λικ Μελανσόν, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, επωφελήθηκε της τεχνολογίας κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας σε μια συγκέντρωση κι ενώ εκφωνούσε ομιλία στη Λιόν, ένα τρισδιάστατο ολόγραμμά του εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε μια άλλη συγκέντρωση στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πολιτικός δεν είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί αυτού του είδους την τεχνολογία, καθώς το 2014 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα τεράστιο ολόγραμμα για να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του.

Ο Μελανσόν, η δημοτικότητα του οποίου ανέρχεται σε 11-11,5%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της BVA, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από τις ευρωπαϊκές συνθήκες: « Αλλάζουμε την Ευρώπη ή την εγκαταλείπουμε!» τόνισε καταγγέλλοντας έναν «άσεμνο κόσμο όπου η περιουσία 8 δισεκατομμυριούχων ισοδυναμεί με εκείνη που κατέχει το 50% της ανθρωπότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα